13.11.2006

Volgansienitipat

Kirjassani olen kertonut Kombucha Manna Dropseista, jotka ovat siis Jenkkilässä erään volgansieniteen käyttäjän (juuri edellisessä postauksessa olevan Bevin) keksimä juttu. Hänen tipoissaan on 40% alkoholia ja tipat on pakattu sieviin sinisiin lasipulloihin. Tippojen kehutaan olevan erinomaisia jos matkustaa, ei tarvitse kantaa viikon volgansieniteesatsia mukanaan (varsinkin nyt kun nesteiden määrää vielä on rajoitettu lentoliikenteessä). Vaan ei niin hyvää, etteikö huonoakin. Sain kuulla eräältä suomalaiselta joka näitä tippoja oli tilannut ja kokeillut pientä reklamaatiota. Tipoissa ei ole mitään vikaa, se on heti sanottava, jos reilua alkoholin makua ei vierasta, sanoi kaveri. Mutta jos pulloa ei a) säilytä jääkaapissa ja b) käytä pikaisesti (tarkoittaen parissa viikossa), se saattaa yksinkertaisesti räjähtää käsiin, kuten tälle kaverille kävi. Tippoihin lisätty alkoholikaan ei siis lopeta juoman käymistä. Varoituksen sananen siis niille jotka tippoja haluavat tilata, ettei pettymys sitten ole suuren suuri.

Tippoja on kotioloissa helppo valmistaa myös itsekin. Otetaan käymisastiaan muodostunut vauvasieni ja puristetaan siitä kaikki juoma erilliseen astiaan. En usko kenelläkään olevan niin hyviä käsivoimia että se paljain käsin onnistuisi, mutta itse olen havainnut kaulimen käteväksi apuriksi. Sieni tilavaan muovipussiin ja pussi kiinni (Minigrip-pussi on hyvä), pussi pöydälle ja siitä tasaisesti kaulimella pyöritellen päältä. Sitten vaan pussista neste talteen - ihan oman mieleiseen lasiseen pulloon vaikkapa. Ja jos on innostunut oikein kunnolla painamaan, niin siivilän läpi, ettei sienenpalasia tule mukaan. Mehulinkoakin voi kokeilla, jos sellainen kotosalla on, mutta taas juoma talteen siivilän läpi. Sienessä itsessäänhän ei ole muuta kuin selluloosaa, eli ei käyttökelpoista kuin kasvimaalle tai biojätteisiin. Käymisastiaan tämmöistä sientä ei kannata enää laittaa.

Paljonkos näitä tippoja sitten vastaa lasillista volkkista?
Hyvä kysymys. Bev kertoi omia tippojaan nautittavan 5-15 lasilliseen vettä. Luultavasti taas on luotettava omaan makuaistiin, ehdottaisin teelusikallista lasilliseen vettä (ellei nauti niitä erikseen :-))

Ja säilytä uutepulloa jääkaapissa, se jatkaa käymistään, pulloon saattaa kasvaa sieni.

Ei kommentteja: