1.4.2014

Valmiista kombucha-juomasta sieni itselle?

Useampi henkilö on lähestynyt minua ja harmitellut kun on yrittänyt saada sienivauvaa valmiista kaupoissa myytävistä kombucha-juomasta ja epäonnistunut.

En ole nyt pitänyt itseäni ajan tasalla kaupallisista kombucha-juomista, joten en tiedä niiden valmistusmenetelmiä. Mutta itse valmistettu juomahan jatkaa käymistään pulloissa ja näin ollen, jos juomaan ei pullotusvaiheessa ole lisätty esimerkiksi inkivääriä, mehua tms niin tuosta pulloon muodostuneesta sienestä voi hyvin saada uuden vauvasienen jolla jatkaa juoman valmistusta. Lisätyt mehut ym saattavat haitata vauvasienen muodostumista, enkä näin ollen suosittele tämmöistä juomaa käytettäväksi uuden juoman käyttämiseen.

Kaupallisissa juomissa, joita vuosia sitten tutkin, on pääasiassa hedelmämehuun lisätty varsinaista sientä itseään soseutettuna. Voi toki olla myös myynnissä käymällä valmistettua juomaakin. Valitettavasti näissä juomissa on käyminen pysäytetty pästöroimalla. Ja koska volgansieni ei selviä kuumennuksesta (eihän käymisastiaankaan saa laittaa kuin huoneenlämpöistä teetä kasvualustaksi), ei pästöroiduista juomista voi saada pulloon tai käymisastiaan vauvasientä aikaiseksi.

En luonnollisestikaan halua estää ketään ostamasta näitä juomia. Mutta jos valmistaminen itse kotona houkuttaa, ei näistä juomapulloista siihen kannata apua hakea.

Ei kommentteja: