26.4.2007

Intiaanisokerikokeilu

Kun aikanaan aloitin tämän blogini, joku laittoi kysymyksen intiaanisokerista, olenko kokeillut. Suoraan sanottuna en ollut koskaan edes kuullut mokomasta sokerista, liekö edes oikeaa sokeria ajattelin. Lahden kauppahallista sitten tuossa muutama viikko sitten näin lapun: "Intiaanisokeri". Ja pitihän sitä pussillinen ostaa. Kilohinta oli toki järkytys, kun vertaa valkoiseen kidesokeriin, lähes viisinkertainen! Ostin kuitenkin tuon reilun parin desin pussin ja päätin testata.

Kotiin päästyäni maistoin. Kuin kiteistä fariinisokeria. Jos joku olisi sokkotestinä maistattanut, niin olisin todennut olevan kuivamaan päässyttä fariinisokeria. Se myös paakkuuntui nopeasti odotellessaan teen sekaan pääsyä.



Keitin ihan normaalin teesatsin vihreästä earl grey teestä. Näin muuton alla, ei kaapistani enää muuta teetä löytynyt.



Vasemmalla on tavalliseen valkoiseen kidesokeriin tehty kasvualusta ja oikealla intiaanisokeriin tehty. Värieroa on siis huomattavasti. Kasvualusta myös tuoksui hieman siirappiselta.



Aina huomautan kaikille juomaa valmistaville ihmisille, ettei pinnalle kasvava sieni, sen paksuus tai väri tms ole millään tavoin tärkeää. Ja sitten lisään intiaanisokerisienen kuvan :-D

Tosiaankin, sieni on vain katalysaattori eikä sillä ole merkitystä. Mutta toki päälle kasvanut sieni kertoo myös onko juoma kunnossa. Homeinen sieni: kaada juoma viemäriin. Jatkuvasti ohut ja surkean reikäinen sieni: onko kasvualustassa tarpeeksi sokeria ja teetä? Onko huoneen lämpötila liian alhainen? Kiinteä tasainen sieni (paksu tai ohut): kaikki hyvin. Ja kuten kuva kertoo, ainakin ekalla kerralla käymisastiassa on tapahtunut kaikki oikein.



Vasemmalla on intiaanisokerijuoma ja oikealla vertailun vuoksi "tavallinen" juoma. Värieroa on edelleen selkeästi.

Koska en ole pieni kemisti, en siis voi testata juomasta mitään arvoja. Mutta voin kertoa makuaistimuksia. Juoma kävi 8 päivää. Perusmaku on hapan kuten volgansienitee muutoinkin tuon ajan käytyään. Se ero on, että 8 päivää käynyt vihreä earl grey valkoiseen sokeriin tehtynä ei muutu näin happamaksi vaan säilyttää makeuttaan. Vertaisin happamuutta 10 päivää käyneeseen mustaan teehen tehtyyn. Oli ihan vaikeuksia juoda tuo lasillinen juuri happamuuden takia. Jälkimakuna tuli hieman siirappinen maku kielelle.

Vaikutukset elimistöön ovat tutkinnan alla. Mutta näin puoli tuntia juoman nauttimisen jälkeen en ole havainnut ainakaan mitään negatiivisia tuntemuksia.

Mikä se intiaanisokeri sitten on?
Lähde: www.intiaanisokeri.fi

Täysruokosokeri (Intiaanisokeri) on sokeriruo'on kuivattua mehua. Lähes kaikki mehussa olevat kivennäisaineet ja vitamiinit ovat lopputuotteessa vielä jäljellä, aineiden määrä luonnollisesti vaihtelee sadosta toiseen. Ulkoisesti täysruokosokeri on tumman ruskeaa, pulverimaista, ei kiteytynyttä niin kuin raakaruokosokeri.

Raakaruokosokeri syntyy kun sokeriruokomehusta erotetaan melassi ja puhdistetaan kiteyttämällä ensimmäisen kerran. Raakasokerin sisältämien kivennäisaineiden määrä vaihtelee riippuen puhdistuskertojen lukumäärästä.

Valkoinen sokeri on jalostuksen lopputuote, jota on puhdistettu niin monta kertaa, että jäljellä on mahdollisesti vain aavistus mineraalisuoloista.
Melassi syntyy jalostuksessa sivutuotteena ja siihen jäävät sokeriruokomehussa olevat kivennäisaineet ja vitamiinit. Se on juoksevaa tumma väriltään ja voimakkaan makuista.

Fariinisokeri on valkoista sokeria, johon on lisätty hieman melassia. Sokerin väri ei johdu siitä, tuotetaanko sokeri juurikkaasta tai ruo'osta vaan jalostusasteesta.

(Alla oleva taulukko ei asetu sitten millään kunnolla, ensimmäinen luku on siis intiaanisokerin ja jälkimmäinen luku valkoisen sokerin. Taulukko kunnolla löytyy yllämainitusta linkistä)
Täysruokosokeri valkoinen sokeri
Energiaa 352 kcal 384 kcal
Vettä 5 g 0,8 g
Proteiinia 1,7 g 0 g
Rasvaa 0 g 0 g
Hiilihydraatteja 89,7 g 99,2 g
Kivennäisaineita 3600 mg 0 mg
Kalsiumia 240 mg 1 mg
Fosforia 31 mg
Rautaa 4,7 mg 0,1 mg
Natriumia 27 mg 2 mg
Kaliumia 1100 mg 3 mg
B1 vitamiinia 0,05 mg 0 mg
B2 vitamiinia 0,07 mg 0 mg
Niasiinia 0,8 mg 0 mg

Intiaanisokeri myös sisältää 17 eri aminohappoa: Isoleusiini, Leusiini, Lysiini, Metioniini, Fenyylialaniini, Tyrosiini, Treoniini, Tryptofaani, Valiini, Arginiini, Histidiini, Alaniini, Asparagiinihappo, Glutamiinihappo, Glysiini, Proliini ja Seriini. Kidesokerista ei löydy yhtään näitä. Ken ehtii ja haluaa, voi googlettaa nuo aminohapot ja näin selvittää mitä hyötyä niistä on elimistölle, minä joudun tehtävästä luistamaan nyt vedoten muuttoon ja sen jälkeen alkavaan parin kolmen viikon rankkaan työviikkoon. Voin vain toivoa, että intiaanisokeriin tehdyssä volgansieniteessä on kaikki nämä hyvät (kuvittelen näiden olevan hyviä aminohappoja) asiat ja siis jos jotakuta ei tuo hinta pelota, niin voin suositella volkkiksen tekoa intiaanisokeriin. Käymisaika voi olla ihan hyvä lyhentää vaikka 6 päivää. Kun ehdin niin teen jatkokokeita. Myös miten syksyn pimeys vaikuttaa käymiseen. Ja jos lukijoiden joukossa on kemistejä (olisiko ihan fiksu lopputyön aihe jollekin? vink vink) jotka innostuvat kokeilemaan mitä kaikkea noista hyvistä aineosista on siirtynyt valmiiseen juomaan, ottakaa yhteyttä. Tiedoista on varmasti kiinnostuneet muutkin juoman ystävät.

Ei kommentteja: