Näin kun maatamme hellii aurinko ja lämpö, en malta olla muistuttamatta juomisen tärkeydestä. Kehon kuivuminen tapahtuu salakavalasti ja huomaamatta, eli hörppikää vettä tai vielä parempi: teetä.
Suomensin pieniä pätkiä muutamasta linkistä. Tietoa kaikille teestä juomana ja sen hyvistä ominaisuuksista terveydellemme. Tiesittekö muuten, että kupillinen kuumaa teetä itse asiassa viilentää? Ja vie janon paljon paremmin pois kuin makea virvoitusjuoma. Tee sisältää jopa elimistölle tarpeellisia suoloja, joten vissynjuojatkaan eivät saa anteeksi pullojaan :-D
Virvoitusjuomateollisuus valmistaa erimakuisia jäätee-juomia. Pieni varoitus niistä. Kyllä ne sisältävät teetä, tosi vähän. Loppu onkin luonnollisia tai keinotekoisia makeutus- ja makuaineita. Paras jäätee syntyy ihan itse tehtynä. Liota kuumassa vedessä (vaikkapa litran astiassa) pari pussia lempiteetäsi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja lisää vähän sokeria. Kaiva kaapistasi pari 0,5 litran limsapulloa ja pullota tee. Laita pullot pakastimeesi tai pakastuslokeroon 3-4 tunniksi. Näin saat jäähileistä jääteetä (ja jos se unohtuu vähän pidemmäksi aikaa ja ehtii vaikkapa ihan jäätyä keskeltä, säilyypä pidempään kylmänä) kassissasi mukaan rannalle tai kaupungille kun lähdet. Ja on paljon halvempaa kuin kaupasta ostettuna, tuoreempaa ja taatusti oman maun mukaista.
Tässäpä nuo artikkelit joista jo alussa mainitsin:
http://www.life-enhancement.com/article_template.asp?ID=1846
Pu-Erh on uutta vanhaa teetä, Pu-Erh eksoottista, vanhaa ja rasvaa hylkivää
Erikoisin kiinalainen tee on opiskelun ja juomisen arvoista
Kirjoittanut Will Block. Ylläolevasta linkistä voi lukea koko jutun englanniksi. Olen tähän nyt vain suomentanut pienen pätkän artikkelista.
Camellia sinensis-pensaan lehdistä valmistetaan nk “aitoa teetä”. Muista yrteistä ja lehdistä kuivattua teetä nimitetään siis yrttiteeksi. Valkoinen tee valmistetaan teepensaan parista aivan ylimmästä uudesta lehdestä. Valkoinen ja vihreä tee on vain kuivattu, ei lainkaan fermentoituja teepensaan lehtiä, siis vähiten käsiteltyä teetä. Oolong tee on teelaatujen ”shamppanjaa”. Se on puoliksi fermentoitua. Musta tee saa tumman värinsä siitä, että se on täysin fermentoitua.
Eri seuduilta kerätyt teelehdet maistuvatkin erilaisilta. Jos siis viiniasiantuntija pystyy viinin mausta päättelemään mistä rypäleestä ja jopa millä tilalla viini on valmistettu, pystyy teessäkin maistamaan eri maakuntien erot. Siksi Ceylon tee maistuu eri makuiselta kuin Yunnan tee, vaikka molemmat ovatkin mustaa teetä. Tee sisältää monia terveyttä edistäviä ainesosia, ovatpa tutkijat löytäneet vihreästä teestä kariesta ja syöpää eliminoivia ominaisuuksia.
Pu Erh tee on vielä oma lukunsa. Tämä Kiinassa punaisen teen nimellä tunnettu juoma on jälkifermentoitua oolong-teetä. Sen vaikutukset terveyteen ovat hyvin moninaiset. Se polttaa rasvaa, alentaa kolesterolia ja verenpainetta ja vähentää turvotusta auttaen näin siis painon hallinnassakin.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5281046.stm
Tee on terveellisempi juoma kuin vesi (jälleen koko artikkelin voi lukea linkistä englanniksi)
Tutkijat suosittelevat ihmisiä juomaa kolmesta neljään kupillista teetä päivittäin, veden juonnin lisäksi. Kehoa nesteyttävä vaikutus on teellä ja vedellä aivan sama, mutta teen sisältämillä flavonoideilla on terveyttä edistävä vaikutus. Tutkijat ovat löytäneet teestä suojaa sydänsairauksille ja joillekin syöpälajeille. Teen sisältämät polyfenolit auttavat suojaamaan soluja vaurioilta. Teessä on myös antioksidantteja joilla on solujen vanhenemista hidastava vaikutus.
Tutkimuksissa todettiin teen olevan erinomainen suoja hampaiden kariesta vastaan, se sisältää myös fluoridia ja se vahvistaa luustoakin. Tutkija totesi teen nestettä poistavan tarinan olevan tosiaan vain tarinaa. Kahvin sisältämä kofeiini on enemmän nestettä poistava kuin teiini teessä.
Nykyisin ihmiset juovat runsaasti erilaisia virvoitusjuomia, joten teen juonti on valitettavasti vähentynyt. Tätä terveellistä juomaa tulisi nauttia huomattavasti enemmän.
http://www.msnbc.msn.com/id/18492522
Ihmisillä jotka illalla nukkumaan mennessään juovat kupillisen teetä, on pienempi riski sairastua ihosyöpään, kertoo tutkimus. Tutkijat eivät kuitenkaan suosittele löhöilemään auringossa ja siemailemaan teetä ja ihosyöpää ei tulisi. Tulokset tukevat teoriaa teen antioksidanttien UV-säteilyn rajoittavasta ominaisuudesta.
8.6.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti