Lupasin aiemmin, kun kokeilin intiaanisokeria volkkiksen valmistuksessa, jonain päivänä selvittää tietoa aminohapoista, joita sokeri sisältää. Listahan oli melkoinen ja nimet vaikeita. Mutta niin vain istuin yhtenä vapaana aamupäivänä koneen ääreen ja googletin koko listan läpi. Huh! Sehän on, kuten Hallatar minulle sähköpostissaan laittoi, terveellisin sokeri! Voi kun suklaan valmistuksessa käytettäisiin intiaanisokeria, saisi Hanna Partanen nieleskellä kun tällaisen suklaaholistin kaappeja penkoisi: vain terveellistä suklaata ja volkkista :-D.
Inhoan yli kaiken kamalia kemiallisia nimihirviöitä. Miten ihmeessä selvisinkään peruskoulussa kemian kokeista läpi, vain ihmettelen. Siispä, tuloksista puuttuvat pitkät synteesien nimet ym joita en kolmen lukemiskerran jälkeen ymmärtänyt. Jos joku haluaa niihin tarkemmin tutustua, niin surffailkoon ihan itse lähdelinkkien joukossa. Ja intiaanisokeriahan voi kysellä luontaistuotekaupoista ja -myyjiltä. Hinnaltaan se tosiaan on kalliimpaa, noin 5 euroa/kilo, mutta eihän sillä täysin tarvitse korvata kidesokeria. Itsellänikin on nyt tulossa satsi jossa on 3 dl intiaanisokeria ja 2 dl kidesokeria 5 litrassa. Tuloksista tarkemmin myöhemmin.
Tässä siis googletuksen tulosta....olkaa hyvät.
Lähteinä käytetty:
www.wikipedia.fi,
www.sf-protein.com,
http://www.pihtipudas.net/kuntositi,
http://www.itsehoito.net,
http://www.voimaharjoittelu.net, http://terveesti.blogs.fi/2006/09/15/ravinnon_proteiinikoostumus_ja_terveys_o~1129778,
http://www.mdd.fi
Aminohapot ovat elintärkeitä terveydelle
Vapailla aminohapoilla on merkittävä tehtävä lähes kaikissa biokemiallisissa prosesseissa, jotka vaikuttavat fysiologisiin ja henkisiin toimintoihin. Esimerkiksi ruuan muokkaamiseksi energiaksi vaaditaan tiettyjä aminohappoja. Vapaat aminohapot osallistuvat useampiin biokemiallisiin reaktioihin kuin mikään muu ravintoaineryhmä:
• Hormonitoimintoihin
• Hermovälittäjä-aineiden toimintaan
• Kemiallisiin pelkistysreaktioihin ja tulehdustiloihin
• Vierasaineiden konjugointiin ja detoksifikaatioon
• pH:n säätelyyn elimistössä
• Hivenaineiden ja mineraalien kuljetukseen
Aminohapot ovat joukko orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat proteiinien hydrolyysin lopputuotteita. Ne ovat luonteeltaan amfoteerisia eli toimivat vesiliuoksissa joko happoina tai emäksinä. Kymmenen niistä luokitellaan essentielleiksi ts. ne on saatava ravinnon mukana ainakin tietyssä elämänvaiheessa, koska elimistö ei pysty valmistamaan niitä. Nämä kymmenen essentielliä aminohappoa ovat: arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, feenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Essentiellien aminohappojen lisäksi mainitaan yleensä kymmenen muuta aminohappoa kuten glutamiini ja kysteiini, joilla on todettu voimakkaita terapeuttisia vaikutuksia.
Kun kehon aminohappotasapaino on epäkunnossa, häiriintyvät eri elinten toiminnot. Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt liittyvät moniin kroonisiin vaivoihin: krooninen väsymys, päänsärky, ruuansulatushäiröt, ruoka-aine- ja kemikaaliyliherkkyydet, infektiot, tulehdukset, neurologiset häiriöt, erilaisten rappeutumasairauksien varhaisoireet, oppimis- ja kasvuhäiriöt ja henkiset kehityshäiriöt. Todetut vajavuudet aminohappoaineenvaihdunnassa auttavat diagnostisoimaan eräitä sairauksia kuten: Addisonin tauti, Cushingin oireyhtymä, osteoporoosi ja nivelreuma.
Tutkittua tietoa aminohappoterapian vaikutuksista
• Ihmiset, jotka kärsivät kroonisesta väsymysoireyhtymästä (Chronic Fatigue Syndrome) ovat saaneet merkittävästi apua aminohappoterapiasta, joka on perustunut virtsasta tai verestä tehtyyn aminohappoanalyysiin.
• Oppimis- ja käytöshäiriöisillä lapsilla on saatu hyviä hoitotuloksia korjaamalla kehon aminohappo-epätasapaino, joka on vaikuttanut kehon energian tuotantoon ja hermoston toimintaan.
• Depression, ahdistuksen, huonomuistisuuden, huonon keskittymiskyvyn, PMS:n, epilepsian ja krooniseen päänsäryn oireita on pystytty merkitsevästi lieventämään spesifillä aminohappoterapialla.
• Monet potilaat, joilla on ruoka-aineallergioita, ovat alkaneet sietää paremmin erilaisia ruokia aminohappoterapian jälkeen. On osoitettu, että eräillä aminohapoilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia. Ne hillitsevät yliherkkyysreaktioita ruoka-aineita ja kemikaaleja kohtaan.
• Aminohappoja on menestyksellisesti käytetty hoidettaessa tietyntyyppisiä sydänsairauksia. Eräiden aminohappojen on todettu alentavan kolesteroliarvoja ja vaikuttavan veren hyytymiseen.
• Kuntourheilijoilla on todettu tiettyjen aminohappojen parantavan suorituskykyä.
Uusimmat tutkimukset osoittavat, että yksipuolisesta ravinnosta tai häiriintyneestä ruuansulatuksesta ja heikentyneestä ruuan imeytymisestä johtuen emme välttämättä saa riittävästi elintärkeitä aminohappoja.
Välttämättömät aminohapot leusiini, isoleusiini ja valiini ovat muodoltaan haaraketjuisia. Ne ovat tarpeellisia sekä kehon proteiinien että hermosolujen ja aivojen välittäjäainesynteeseissä. Haaraketjuiset aminohapot hajotetaan maksan ulkopuolella, jossa aminotransferaasi tekee niistä vastaavia ketohappoja. Nämä kolme vaikuttavat antikatabolisesti eli lihaksia suojaavasti ja paras hyöty niistä saadaan yhdessä. Haaraketjuisten ja aromaattisten aminohappojen määrällä ja niiden suhteella voidaan vaikuttaa sekä mielialaan että jaksamiseen.
Leusiinin keskimääräinen tarve aikuisella on 40 mg/kg, valiinin 17-25 mg ja isoleusiinin19 mg/kg vuorokaudessa. Haaraketjuisten aminohappojen kokonaistarve on siis noin 84 mg/kg vuorokaudessa. Suurempiakin tarvearvioita on esitetty (110mg/vrk). Leusiinin tarve on iäkkäämmillä yllämainittua suurempi ja lisäksi lapsilla kaikkien haaraketjuisten aminohappojen kokonaistarve on aikuisia suurempi.
Aromaattisia bentsyylirenkaan sisältäviä aminohappoja ovat fenyylialaniini, tyrosiini, tryptofaani. Aivot tarvitsevat sekä haaraketjuisia että aromaattisia aminohappoja. Ne kilpailevat samasta kuljetusjärjestelmästä veri-aivo-esteen läpäisyssä.
Tyrosiinia tarvitaan elimistössä kudosproteiinien rakennusaineena. Tyrosiinin nauttimiseen usein liitettyjä ominaisuuksia ovat aineenvaihdunnan kiihtyminen, ruokahalun väheneminen, suorituskyvyn lisääntyminen, piristyminen ja mielialan parantuminen. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta tyrosiinia käytetäänkin mm. treenitehojen lisäämiseen ja helpottamaan dieettiä. Tyrosiini on mielialaa kohottavan dopamiinin lähtöaine. Dopamiinin lisäksi tyrosiini muuttuu myös muunlaisiksi aivoja stimuloiviksi yhdisteiksi kuten noradrenaliiniksi joka voi lisätä henkistä vireyttä. Dopamiinin ja stressiä säätelevien hormonien kuten adrenaliinin tasot laskevat stressaavissa tilanteissa. Tyrosiinia tarvitaan näiden yhdisteiden valmistamisessa ja sellaisenaan ne voivat nostaa kehon sietokykyä stressin henkistä ja psykologisia vaikutuksia vastaan. Tyrosiinia tarvitaan kilpirauhashormonien valmistamisessa, siitä voi olla hyötyä kilpirauhasen vajaatoiminnassa.
Fenyylialaniini on aivojen aminohappo, joka vaikuttaa välillisesti mm. mielialaan, kylläisyyden tunteeseen ja endorfiinien vapaaseen kulkuun. Fenyylialaniinin riittävä saanti takaa mm. hyvään mielialaan vaikuttavien kemikaalien riittävän muodostumisen. Fenyylialaniini osallistuu kylläisyyden säätelymekanismiin.
Tryptofaani osallistuu aivojen välittäjäaineen serotoniinin muodostukseen. Tätä kautta se helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Rauhallinen ja riittävän pitkäkestoinen uni on erittäin tärkeää ihmisen yleiselle hyvinvoinnille, palautumiselle päivän rasituksista ja myös kehittymiselle kaikissa urheilulajeissa.
Metioniini on kaikkein välttämättömin aminohappo. Elimistö kykenee tuottamaan kysteiiniä metioniinista ja metioniini on olennaisena lähtöaineena myös noin sadalle muulle merkittävälle yhdisteelle elimistössä. Käytännössä lähes kaikki merkittävät proteiinit tarvitsevat metioniinia synteesissään. Metioniinia tarvitaan sydämen ja maksan toimintaan ja se estää rasvan kertymisen maksaan. Metioniini lieventää sekä ruokaperäisten että hengitysteihin joutuneiden allergeenien aiheuttamien reaktioiden voimakkuutta. Metioniini voi helpottaa liiallisen estrogeenin poistamista kehosta. Korkeat estrogeenipitoisuudet yhdistetään hitaaseen maksaan, jonka hitaus johtuu rasvan kertymisestä. Liiallinen estrogeeni on usein syynä kivuliaisiin kuukautisiin
Lysiini on myös yksi elimistölle välttämättömistä aminohapoista, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan, vaan jotka täytyy saada ruokavaliosta. Lysiini voi nopeuttaa toipumista herpesinfektiosta ja estää sen uusiutumisen ( myös vyöruusu), vahvistaa valtimonseinämien kudoksia, mikä voi estää valtimoiden vaurioitumista ja / tai nopeuttaa niiden parantumista. Lysiini on myös karnitiinin lähtöaine, jolla on voimakas sydäntä ja verisuonia vahvistava vaikutus. Lysiinin on osoitettu sitovan lyijyä ja auttavan tehokkaasti sen poistamisessa ja vähentävän sen myrkyllisyyttä. Lysiini toimii tärkeänä kollageenin rakenneosana ihossa, rustossa ja luussa. Lysiinin muuttuminen hydroksilysiiniksi vaatii pieniä määriä C-vitamiinia. Äärimmäisestä C-vitamiinin puutteesta johtuva kollageenin muodostumisen estyminen johti aikoinaan valtamerimatkoilla keripukkiin. Siinä hampaita kiinnittävä sidekudoksen vajavaisuus johtaa hampaiden lähtöön
Arginiini on puolivälttämätön aminohappo, sillä sen synteesi riippuu elimistön terveydentilasta ja kehitysasteesta. Arginiinin aineenvaihdunta on monimutkainen, mutta vielä puutteellisesti tunnettu. Sen selvittämistä vaikeuttaa myös se, että arginiinin saatavuus vaikuttaa monien sellaisten geenien ekspressioon, jotka vaikuttavat sen omaan aineenvaihduntaan. Arginiinia tuotetaan suoliston limakalvojen ja munuaisten yhteistyöllä. Arginiinin tuottamiseen kuluu paljon energiaa. Argiinista muodostuvaan kreatiiniin on sitoutunut runsaasti energiaa, jota pääasiassa lihassolut, mutta myös sydän ja aivot, voivat käyttää tarvittaessa energianlähteenään. Arginiinin muodostuminen on alentunut suolisto- ja munuaissairauksien lisäksi useissa energian kulutusta nostavissa sairaustiloissa ja nälkiintymisen seurauksena. Arginiini edistää kollageenisynteesiä ja vaikuttaa solujen jakautumiseen, haavojen ja kudosvaurioiden paranemiseen, vastustuskykyyn ja eräiden hormonien, kuten insuliinin ja kasvuhormonin, tuotantoon. Arginiini on aminohappo, joka lisää elimistössä typpioksidin tuottoa. Typpioksidi avaa erityisesti pieniä verisuonia, mikä lisää verenvirtausta mm. lihaksiin. Lisääntyneen verenvirtauksen mukana hapen ja ravintoaineiden pääsy lihassoluihin lisääntyy sekä kuona-aineiden poistuminen lihassoluista helpottuu. Välttämätöntä lihasenergiaa tuottavien erilaisten yhdisteiden, mm. kreatiinifosfaatin valmistamisessa. Suojaa kateenkorvaa surkastumiselta ja stimuloi T-lymfosyyttien toimintaa. Kuljettaa ja varastoi typpeä lihaskudoksessa. Voi lisätä kasvuhormonin vapautumista. Ammoniakki (joka on maksan vahingollisimpia myrkkyjä) muuttuu arginiinin vaikutuksesta ureaksi. Lisää siittiöiden määrää ja niiden liikkuvuutta sekä lisää typpioksidin määrää, joka helpottaa erektiota.
Glysiiniä tarvitaan elimistössä mm. kudosproteiinien tuotantoon sekä kreatiinin syntetisoimiseen yhdessä arginiinin ja metioniin kanssa. Glysiini on myös yksi glutationin kolmesta rakenneosasta. Glysiini on ensiarvoisen tärkeää kasvulle.
Glutamiinia on tavallisesti ihmiskehossa erittäin runsaasti, sillä monet elimet käyttävät jatkuvasti paljon glutamiinia. Stressitilanteissa elimistön glutamiinitaso voi pudota murto-osaan aikaisempaan tasoonsa nähden. Tehokas rasituksesta palautuminen vaatii kumminkin paljon glutamiinia, joka on tärkeässä osassa mm. harjoituksen lihassoluihin aiheuttamien mikrovaurioiden korjaamisessa. Jos glutamiinin menetystä ei korvata muuten, ottaa elimistö tarvitsemansa glutamiinin purkamalla lihaskudosta. Glutamiinin nauttiminen onkin tärkeää erityisesti ennen harjoitusta ja heti harjoituksen jälkeen. Glutamiinihappo on aminohappo, joka terveissä aivoissa vaikuttaa siirtämällä hermosolujen välisiä viestejä ja vähentää mm. alkoholin himoa. Läpäisee veri-aivoesteen ja muuttuu glutamiinihapoksi, aivojen pääasialliseksi energianlähteeksi. On suolen sidekudoksen tärkeimpiä rakenneosia. Sen käytön on osoitettu estävän ja jopa parantavan liiallista suolen läpäisevyyttä ("vuotavan suolen syndrooma"). On luurankolihasten kaikkein yleisin aminohappo.
Histidiinin pitoisuudet ovat niveltulehduksessa usein alentuneet, erityisesti nivelreumassa.
Tutkimukset ovat osoittaneet histidiinin käytön lisäävän reumapotilaiden voimaa ja liikkuvuutta.
Histidiinillä on myös vähäisiä tulehduksia ehkäisevä ominaisuus. Histidiini sitoutuu raskasmetalleihin ja helpottaa niiden poistumista kehosta. Histidiiniä tarvitaan histamiinin valmistamisessa, joka on sekä miehille että naisille tärkeä yhdiste seksuaalisen kliimaksin saavuttamisessa.(tarkat tutkimukset puuttuvat vielä tästä)
Proliini on nivelkalvojen kollageenirakenteen runsaimpia rakenneosia. Proliini on välttämätöntä kollageenisynteesissä ja -korjauksessa sekä tärkeä tekijä erilaisten vammojen, haavaumien, palovammojen ja muiden kudosvaurioiden paranemisen yhteydessä. Vaurioiden muodostuminen valtimoihin voi johtaa ateroskleroosiin joka edeltää varsinaista sydäntautia. Osana kollageenin korvaamisessa proliini voi estää valtimoiden kollageenin hajoamista ja nopeuttaa olemassa olevien valtimovaurioiden paranemista.
3.6.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Hinta on muutes pompsahtanut.
Se on nyt 10 euroa kg...
Siun ansiostasi olen sitä itsekin ostanut,
kun sää ensin toit miulle tuliaisiksi sitä
ja tutustutit miut tuohon sokeriin. =)
Lähetä kommentti