6.6.2006

Volgansienitee-ohje

Tarvikkeet:
- vähintään litran vetoinen kattila
- teetä ja sokeria
- noin 1,5 litran vetoinen käymisastia, mielellään lasipurkki
- harsokangasta, talouspaperia tms jolla peittää lasipurkin suun
- kuminauha
- volgansienen pala ja aiempaa juomaa

Perusohje:
1. Keitä 1 litra vettä, lisää tee (2 pussia tai 2 tl irtoteetä). Anna hautua 15 minuuttia tai kiehauta pari minuuttia teen kanssa (katso tarkemmin eri teelaatujen keittoaikoja alempaa). Poista teepussit/siivilöi irtotee ja lisää 1 dl valkoista hienoa sokeria. Sekoita sokeri hyvin teen joukkoon.

2. Jäähdytä tee-sokeriseos huoneenlämpöiseksi. Tämä on ehdottoman tärkeää, seos ei saa olla yli 25 asteista, muuten sieni kuolee. Kaada seos käymisastiaan, lisää sieni (sienen koolla ei ole väliä) ja 1 dl aiempaa juomaa aloitusnesteeksi.

3. Peitä astia liinalla tai paperilla ja varmista vielä kuminauhalla. Astian pitää saada ilmaa, mutta ei tietenkään kärpäsiä tms elukoita.

4. Sijoita astia suoralta auringonvalolta suojattuun rauhalliseen paikkaan. Ei kuitenkaan esimerkiksi lämpöpatterin viereen ettei astian lämpötila nouse yli 25 asteen.

5. Anna juoman käydä 7-14 päivää, riippuen miten happaman makuista haluat juomastasi tulevan. Juoma muuttuu etikkaisemman makuiseksi mitä pidempään se käy.

6. Nosta sieni ja sen yhteyteen kasvanut vauvasieni pois. Huuhtele sieni haalean juoksevan veden alla. Sieneen on voinut tarttua teen pölyä, joka lähtee pois ihan sientä hieromalla veden alla. Sienen reunat voi "trimmata" saksilla leikkaamalla siistiksi. Ison sienen voi myös leikata osiin puhtailla saksilla ja antaa palasia ystäville.

7. Kaada juoma pulloihin. Paras pullo on lasinen, mutta pakastukseen tarkoitetut muovipullot sopivat myös. Muoviset mehu-, limsa-, olut- ja siideripullot hapan juoma saattaa liottaa ihan rikki asti, mutta ainakin irrottaa terveydelle haitallisia yhdisteitä muovista.

8. Varastoi pullot mielellään viileään. Seuraa pullojen tilannetta. Juoma jatkaa käymistään vielä viileässäkin, vain kuumuus lopettaa käymisen kokonaan. Jos juomaa on paljon varastossa, tarkista pullojen korkit aika ajoin, etteivät ne räjähdä auki.

Teelaatujen keittoaikoja:
Musta tee: kestää keittämisen hyvin ilman että maku kärsii
Vihreä tee: älä keitä, hauduta mieluummin vähän pidempi aika
Oolong tee: kuten vihreä tee
Pu Erh (punainen tee): kestää pienen kiehauttamisen
Valkoinen tee: kuten vihreä tee

Perusohje on todellakin vain yhden litran annokselle, mutta toki jos aiot valmistaa kaksinkertaisen annoksen, tuplaa myös määrät.

Teenä on syytä käyttää ihan perusteetä, voimakkaat maustetut teet kuten sitruuna-, piparminttu- ja minttuteet sisältävät eteeriä aineita jotka heikentävät sienen voimia. Sen sijaan Earl Grey tee soveltuu hyvin volgansieniteen valmistukseen, valmiin juoman maku on hyvin simamainen. Savun makuisesta Lapsang-teestä valmistettu juoma maistuu nestemäiseltä tervaleijonapastillilta. Valkoisesta teestä valmistettu juoma on hyvin vaaleaa ja hennon makuista.

2 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Kiitos viellä!
Nymmää koetan testata ja säännöllisesti käyttää tuota luontaistuotetta ja kerron sitten mitä se saa aikaan.=DDDD

Keltaisen talon hattarapää kirjoitti...

Mistä tuota sientä saa hankittua?