18.8.2006

Erilaisia sienivauvoja...

Olen tässä kuvannut muutamia sienivauvojani käymisastian pinnalla malliksi miltä se vauva ensi näyttää.
Nämä ovat kaikki noin 4 päivää vanhoja sieniä samaa kasvualustaa. Kaksi vasemman puoleista on "kattilanpohjan" teetä, eli mustat läiskät ovat käyttämästäni irtoteestä pinnalle noussutta teepölyä - EI SIIS HOMETTA. Oikean puoleinen on kuva laakeassa astiassa olevasta sienestä, tänne en kaatanut pohjan teetä, joten ei siis teepölyäkään pinnalla. Kaikkien kolmen astian pinnalle on kuitenkin noussut kuplia ja se vaikuttaa heti myös sienen kasvuun.
Näissä kahdessa kuvassa on sama astia kolmantena ja kuudentena päivänä. Kaadoin valmista juomaa astiaan ja laitoin päälle kankaan. Kolmessa päivässä pinta oli täynnä epämääräisiä valkoisia klönttejä, mutta muutama lisäpäivä aikaansai tasaisen kauniin vaalean sienen joka oli noin 5 mm paksu.
Tässä taas on esimerkkejä homeesta. Kuten hyvin selkeästi vasemman puoleisesta kuvasta näkee, salaman välähtäessä home on mattapintaista ja jo kasvanut sieni on kiiltävämpää. Oikean puoleisessa kuvassa vihreä home näkyy hieman huonommin, mutta sekin on mattapintaista.

3 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Eli, vaikka ei olisi lainkaan volkkis-babya käytössä, niin jo pelkällä juomalla saa aikaan sienen?
Niinkös? =)

Volgansieni kirjoitti...

Joo, pelkällä juomallakin saa sieniä aikaan. Sen voi kokeilla ihan yksinkertaisesti jättämällä lasillisen juomaa (paperi tai kangas päälle) pyödälle viikoksi ja niinpä pinnalla on uusi sieni. Tätä kannattaa käyttää jos itseltä menee jostain syystä sienet huonoksi ja jääkaapissa on pullon pohjalla muutama desi juomaa, niin uhraa sen juoman uudeksi aloitusnesteeksi ja tekee uuden sienen. Tai itsellä ei ole jääkaapissa yhtään sieniä joista antaa kaverille. Mutta pidempään juoman valmistaminen ilman sientä ei onnistu, en tiedä miksi. Kaikesta päätellen tämä on vaan sellainen yhdistelmä: uutta hyvää juomaa saa aloitusnesteellä ja sienellä. Joku ehdotti kerran että sieni toimii jonkunlaisena katalysaattorina käymisastiassa.

Hallatar kirjoitti...

Mutta hyvä tietää tuokin! =) Kiitos jälleen neuvoista! =)