Volgansienitee-ohje


Volgansienitee-ohje

Tässä on oma perusreseptini yhdelle litralle, se on siitä helppo astian koon mukaan muuttaa isommalle määrälle. Jos teet isomman määrän, muista kertoa kaikki määrät (siis jos teet 3 litraa, niin vettä kolme litraa, teetä 6-7 pussia jne), paitsi sieni, yksi sieni per astia riittää.

TARVIKKEET

1. Käymisastia
2. Kattila
3. 2 pussia tai 2,5 tl irtoteetä (käytä ihan tavallista mustaa/vihreää/oolong perusteetä, maustetut teet eivät sovellu kasvualustan valmistukseen)
4. 1-1,4 dl hienoa sokeria
5. Kangasliina/talouspaperi
6. Kumirengas
7. Vettä 1 litra
8. yksi volgansieni
9. 1 dl aiempaa volgansieniteetä (=10 % veden määrästä)

VALMISTUS

• keitä vesi kattilassa
• lisää tee
• anna hautua vähintään 15 minuuttia
• lisää sokeri ja sekoita hyvin joukkoon
jäähdytä huoneenlämpöiseksi
• kaada käymisastiaan
• lisää sieni
• lisää 1 dl aikaisempaa volgansieniteetä (10 % käytetystä nestemäärästä)
• peitä astia liinalla ja varmista kumirenkaalla. Tämä siksi ettei astiaan pääse kutsumattomia vieraita, kärpäset ovat vallan ihastuneita volgansieniteehen ja sieni on hyvä paikka munia.
• Sijoita astia suoralta auringon valolta suojattuun rauhalliseen paikkaan jossa ei ole voimakkaasti tuoksuvia aineita vieressä (tiskipöydän aluskaappi, siivouskaappi tms EI SIIS SOVI, paras paikka on jääkaapin yläpuolella olevan kaappi)
• Anna käydä 7-10 päivää ja ehkä riippuen omasta maustasi – enemmänkin. Juomasta tulee pidemmän käymisajan myötä etikkaisemman makuista.

’SADONKORJUU’

 Nosta astiasta päälle muodostunut ’vauvasieni’ pois, yleensä heti siinä alla on se alkuperäinen ’emosieni’ jonka laitoit. Vanha sieni voi myös olla vaikkapa pohjalla, tämäkin on ihan normaalia
 Huuhtele sienet haalean juoksevan veden alla, laita vaikkapa lautaselle odottamaan jatkoa. Jos haluat siistiä sienien reunoja, voit sen tehdä terävillä saksilla.
 Kaada käymisastiasta juoma pulloihin. Joukossa olevat mahdolliset epäpuhtaudet tai sienien rippeet voit siivilöidä pois. Irtoteestä voi joskus jäädä astiaan teelehtiä.
 Pese käymisastia.

Pesun jälkeen voit aloittaa alusta. Jos haluat laittaa sienen lepäämään, laita vähän valmista juomaa pieneen lasipurkkiin ja sienet sinne odottamaan uutta valmistusta.

Suositus on, että juoma valmistetaan valkoiseen kidesokeriin. Hunajan kanssa käymisastian pohjalle muodostuu runsaasti sakkaa ja maku saattaa olla hieman kitkerää. MISSÄÄN TAPAUKSESSA ei tule käyttää keinotekoisia makeutusaineita.

Oma vinkkini on jäähdyttää keitetty vesi(tai keitetty tee) tiskialtaassa kylmässä vedessä, samalla laitan teen veteen hautumaan. Lisäksi olen sen verran kömpelö, että aina kaadan teetä myös käymisastian ympäristöön, siksi lisäänkin sokerin vasta käymisastiaan ja sekoitan siellä teen joukkoon. Tällä menetelmällä olen huomannut sotkevani huomattavasti vähemmän ympäristöä makeaan teehen.

Kun valmistan 5 litran annoksia, annan teen hautua ja veden jäähtyä kattilassa yön yli, eli valmistan teen illalla ja jatkan aamulla. Mutta jokainen kehittelee aivan varmasti omia keinojaan jotka sopivat itselleen.

Olen jo maininnut erinomaiset 1,5 litran mehupurkit, joissa juoma säilyy hyvin. Älä kuitenkaan säilytä muovisissa limsapulloissa valmista juomaa, se muovi ei ole yhtä kestävää ja hapan juoma saattaa syövyttää pullot rikki.

Kun huuhdot tai jaat sientä, voit käsitellä sitä reilusti napakoin ottein. Vaikka edellä kehotin välttämään metallikosketusta sieneen, niin nyt kuitenkin neuvon käyttämään saksia kun leikkaat sientä – puhtaita teräviä saksia. Pieni kosketus ei haittaa, ethän kuitenkaan aio tuntitolkulla leikata sientäsi.

Muistakaa aina antaa sienivauvan mukana uuteen kotiin ohjeet. Vaikkei ohje ole kovinkaan kummoinen, saattaa sienivauvan saaja olla kuitenkin niin täpinöissään, että ei mieleen tule kuinka sitä tulikaan nyt käsitellä tai saiko sen laittaa kuumaan teehen.