Volgansienitee-ohje
Tässä on oma perusreseptini yhdelle litralle, se on siitä helppo astian
koon mukaan muuttaa isommalle määrälle. Jos teet isomman määrän, muista kertoa
kaikki määrät (siis jos teet 3 litraa, niin vettä kolme litraa, teetä 6-7
pussia jne), paitsi sieni, yksi sieni per astia riittää.
TARVIKKEET
1. Käymisastia
2. Kattila
3. 2 pussia tai 2,5 tl irtoteetä (käytä ihan tavallista mustaa/vihreää/oolong perusteetä, maustetut teet eivät sovellu kasvualustan valmistukseen)
4. 1-1,4 dl hienoa sokeria
5. Kangasliina/talouspaperi
6. Kumirengas
7. Vettä 1 litra
8. yksi volgansieni
9. 1 dl aiempaa volgansieniteetä (=10 % veden määrästä)
VALMISTUS
• keitä vesi kattilassa
• lisää tee
• anna hautua vähintään 15 minuuttia
• lisää sokeri ja sekoita hyvin joukkoon
• jäähdytä huoneenlämpöiseksi
• kaada käymisastiaan
• lisää sieni
• lisää 1 dl aikaisempaa volgansieniteetä (10 % käytetystä
nestemäärästä)
• peitä astia liinalla ja varmista kumirenkaalla. Tämä siksi ettei
astiaan pääse kutsumattomia vieraita, kärpäset ovat vallan ihastuneita
volgansieniteehen ja sieni on hyvä paikka munia.
• Sijoita astia suoralta auringon valolta suojattuun rauhalliseen
paikkaan jossa ei ole voimakkaasti tuoksuvia aineita vieressä (tiskipöydän
aluskaappi, siivouskaappi tms EI SIIS SOVI, paras paikka on jääkaapin
yläpuolella olevan kaappi)
• Anna käydä 7-10 päivää ja ehkä riippuen omasta maustasi – enemmänkin.
Juomasta tulee pidemmän käymisajan myötä etikkaisemman makuista.
’SADONKORJUU’
Nosta astiasta päälle muodostunut ’vauvasieni’ pois, yleensä heti
siinä alla on se alkuperäinen ’emosieni’ jonka laitoit. Vanha sieni voi myös olla vaikkapa pohjalla, tämäkin on ihan normaalia
Huuhtele sienet haalean juoksevan veden alla, laita vaikkapa
lautaselle odottamaan jatkoa. Jos haluat siistiä sienien reunoja, voit sen
tehdä terävillä saksilla.
Kaada käymisastiasta juoma pulloihin. Joukossa olevat mahdolliset
epäpuhtaudet tai sienien rippeet voit siivilöidä pois. Irtoteestä voi joskus
jäädä astiaan teelehtiä.
Pese käymisastia.
Pesun jälkeen voit aloittaa alusta. Jos haluat laittaa sienen lepäämään,
laita vähän valmista juomaa pieneen lasipurkkiin ja sienet sinne odottamaan uutta
valmistusta.
Suositus on, että juoma valmistetaan valkoiseen kidesokeriin. Hunajan
kanssa käymisastian pohjalle muodostuu runsaasti sakkaa ja maku saattaa olla
hieman kitkerää. MISSÄÄN TAPAUKSESSA ei tule käyttää keinotekoisia
makeutusaineita.
Oma vinkkini on jäähdyttää keitetty vesi(tai keitetty tee) tiskialtaassa
kylmässä vedessä, samalla laitan teen veteen hautumaan. Lisäksi olen sen verran
kömpelö, että aina kaadan teetä myös käymisastian ympäristöön, siksi lisäänkin
sokerin vasta käymisastiaan ja sekoitan siellä teen joukkoon. Tällä
menetelmällä olen huomannut sotkevani huomattavasti vähemmän ympäristöä makeaan
teehen.
Kun valmistan 5 litran annoksia, annan teen hautua ja veden jäähtyä
kattilassa yön yli, eli valmistan teen illalla ja jatkan aamulla. Mutta
jokainen kehittelee aivan varmasti omia keinojaan jotka sopivat itselleen.
Olen jo maininnut erinomaiset 1,5 litran mehupurkit, joissa juoma säilyy
hyvin. Älä kuitenkaan säilytä muovisissa limsapulloissa valmista juomaa, se
muovi ei ole yhtä kestävää ja hapan juoma saattaa syövyttää pullot rikki.
Kun huuhdot tai jaat sientä, voit käsitellä sitä reilusti napakoin
ottein. Vaikka edellä kehotin välttämään metallikosketusta sieneen, niin nyt
kuitenkin neuvon käyttämään saksia kun leikkaat sientä – puhtaita teräviä saksia.
Pieni kosketus ei haittaa, ethän kuitenkaan aio tuntitolkulla leikata sientäsi.
Muistakaa
aina antaa sienivauvan mukana uuteen kotiin ohjeet. Vaikkei ohje ole kovinkaan
kummoinen, saattaa sienivauvan saaja olla kuitenkin niin täpinöissään, että ei
mieleen tule kuinka sitä tulikaan nyt käsitellä tai saiko sen laittaa kuumaan
teehen.