26.6.2006

PMS-oireet ja volgansienitee

Jokainen nainenhan kärsii jonkinasteisia PMS-oireita koko hedelmällisen elämänvaiheensa ajan. Joillakin oireita ei edes huomaa ja osa naisista on todellakin sietämättömiä - mikäli miesten mielipiteitä kuuntelee.

PMS-oireita ovat mm aristavat rinnat, selkäkivut, päänsärky ja alavatsavaivat. Lisäksi yhdessä tai erikseen näiden lisäksi seuraa aggressiivisuutta, ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta, masennusta ja väsymystä. Kun vielä kudoksiin kerääntyy nestettä eikä mikään vaate mahdu päälle, onko siis mikään ihme jos nainen on ärtyisä!

Kaikkiin oireisiin on saatavissa lääkäreiltä purkkeja ja purnukoita, kuten niin useisiin muihinkin vaivoihin. Kuitenkaan ei koululääketiede ole kehittänyt täsmälääkkeitä jotka vain vaikuttavat siihen yhteen ainoaan oireeseen, vaan lääkkeillä on joskus ikäviäkin sivuvaikutuksia. Luontaislääkinnällä ei helpotusta ehkä löydy aivan yhtä nopeasti kuin pilleripurkista ja kovissa tuskissa painoarvo todennäköisesti kallistuu pillereihin. Jos kuitenkin vaakakupissa painaa myös ikävien sivuvaikutusten eliminointi, luontaislääkintä on pehmeämpi vaihtoehto. Ja jos asuu maaseudulla, voi helpotus mahdollisesti löytyä ihan omalta pihamaalta, jos vain tuntee kasveja. Myös oma maustehylly voi tuoda helpotusta helposti.

Erilaiset nestettä poistavat yrtit ovat hyviä turvoksen laskemiseen. Siankärsämö ja tuoksumatara lievittävät kouristuksia ja rintojen aristusta. Helokkiöljy kapseleina edistää kohdun supistumista ja virtsaneritystä. Eteerisiä öljyjä joita voi lisätä tuoksulamppuun, höyryhengittää tai hierontaöljyssä (tai yrtteinä: valmistaa kuppi teetä): kamomilla, meirami, piparminttu, mustapippuri, inkivääri ja ruusu.

Volgansienitee helpottaa oloa poistamalla kuona-aineita - ja siis myös nestettä. Juoma ei ehkä auta juuri tämän kuukauden oireisiin, mutta sen sisäelimiä puhdistava ja elimistön toimintaa tasapainottava vaikutus auttaa pidemmän päälle.

Ei kommentteja: