24.3.2013

Pari tuoretta kuvaa

Olen huomannut, että nyt pitkän tauon jälkeen uudet sienivauvat ovat hyvin erilaisia.


Tässä kuvassa on kaksi ihan eri näköistä sienivauvaa. Molemmat ovat samaan aikaan laitettuja ja saman ikäisiä.


Kuten olen kertonut, nyt tuo käyminen on todella hidasta. Tässä astiassa, en tiedä onko nyt tuo astia jotenkin se syy, on alla pari päivää vanhaa sienikasvustoa. Ja päällä päivän vanhaa. Kun nostin käymisastiaa hyllyltä, se heilahti ja pinnalle muodostunut sieni hajosi ja vajosi pinnan alle.

Tällä viikolla olen laittanut neljään eri malliseen astiaan juomaa käymään, joten seurannan alla on vaikuttaako astian muoto ja materiaali sienen muodostumiseen.

Jo joskus aiemmin testasin eri mallisia astioita. Matalassa laakeassa astiassa juomasta tuli nopeammin happamampaa kuin kapeassa pystymuotoisessa. Mutta nyt jostain syystä tuo vuosia uskollisesti palvellut 3 litran Riihimäen lasin purkki ei enää ole sienen suosiossa. Uusia sieniä muodostuu tosi huonosti tuossa astiassa, mutta kuten ylempi kuva kertoo, sienien varastoimiseen käyttämässäni lasipurkissa (oikealla) on todella tasainen nätti sienivauva pinnalla, kun vasemman puoleisessa on kaikkea muuta kuin tasainen sieni.

Käymisastianahan ei kannata käyttää keraamista, alumiinista, lasitettua tai PET-muovista astiaa, muistattehan tämän. Volgansieniteen happamuus syövyttää näistä myrkkyjä juoman joukkoon. Myös valmiin juoman pullotusta vanhoihin muovisiin limsapulloihin tulee välttää ihan samasta syystä. Lasipullot ovat parhaat, muoviset pakastamiseen tarkoitetut pullot ovat myös hyvin.

Ei kommentteja: