24.4.2006

Kevätaurinko lämmittää huoneilmaakin

17.3. "Teekokeiluja" postituksessani olen kertonut omista kokeiluistani. Ystäväni Voikukka on päättänyt kokeilla volgansieniteen valmistusta koivunmahlaan. Ehdotin itse, että hän kokeilisi ja kertoisi kokemuksistaan. Tämä saattaa tietysti kuulostaa aivan ristiriitaiselta, olenhan niin monelle sanonut, että sieni heikkenee jos juomaa valmistaa muuhun kuin Camellia Sinensis, eli teepensaan, lehdistä ja valkoisesta sokerista tehtyyn kasvualustaan.

Talvella on syytä pysyä tässä perinteisessä kasvualustassa. Syynä on ilmastomme arktiset olosuhteet, jotka vaikuttavat myös huoneiden lämpötilaan. Myös volgansieni ottaa talviaikaan vähän lepäämisen kannalta elonsa. Siispä sallitaan sille paras ja vahvin kasvualusta jossa kasvaa aina talvella.

Keväällä kun luonto herää eloon, myös volgansienessä tapahtuu herääminen. Parhaiten tämän havaitsee ihan normaalin kasvualustan suhteen; uusi sieni kasvaa nopeammin kuin talvella. Jos talvella suun makuinen juoma vaati 7 päivää valmistaukseen, keväällä ja kesällä saattaa 6 päivää riittää.

Siispä jos haluaa kokeilla erilaisia teesekoituksia, koivunmahlaa, mehuja, hunajaa tms. Kevät on otollisinta aikaa tämmöisille kokeiluille. Talven aikana kertyneitä varasieniä voi käyttää näihin kokeiluihin.

Pari perussääntöä on hyvä kokeiluissa muistaa. Kannattaa säilyttää normaaliin teehen kasvaneita varasieniä ja juomaa jääkaapissa. Murphyn laki iskee aivan varmasti kun viimeinen sieni on käytössä ja jotain menee pieleen ja jäät vaille sieniä ja juomaa kokonaan. Jos vauvasieni on kovinkin ohut ja juoma ei oikein valmistu "säädyllisessä" ajassa, on syytä seuraavassa kokeessa laittaa tavallista teetä kasvualustaan mukaan.

Ja lopuksi pieni toive: mielelläni kuulisin kokeilujenne tuloksista. Tärkeitä tietoja on: 1) miten valmistit kasvualustan, määrät ja aineet. 2) Käymisaika päivissä. 3) Vauvasienen paksuus. 4) Juoman haju ja maku. 5) Muuta olennaista; vaikutus jne mitä mieleen tuleekaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

El papa en valencia