2.8.2006

Helteillä huomioitavaa

Näin kesähelteiden aikaan muutama varoituksen sananen on paikallaan.

Käyminen ...
  • Sehän jatkuu vielä pullotuksen jälkeenkin, eli kun varastoit valmista juomaasi pulloihin, muistathan varastoida pullot kylmään! Ja kesäaikaan "kylmä" tarkoittaa jääkaappia tai viileäkaappia. En tietenkään kiellä keneltäkään kellaria tai keittiön viileintä nurkkaa. Mutta on vaan suoritettava tiettyjä toimenpiteitä kahden jälkimmäisen suhteen - ettei pullot räjähdä! Vaikka pullo on suljettu, käymisen jatkuminen aiheuttaa paineen kertymistä pulloon ja lasiset pullot varsinkin saattavat räjähtää ihan sirpaleiksi pitkin huonetta. Myös muoviset pullot saattavat ratketa saumoistaan ja alkaa vuotaa.

  • Jos haluaa testailla erilaisia teelaatuja ja yrttejä juoman joukossa, kesä on siihen otollisinta aikaa. Lämpimät ilmat saavat juoman käymään lähes itsestään, joten voi kokeilla esimerkiksi koivunlehdistä tehtyä teetä. MUTTA muista säilyttää varasieniä jääkaapissa tavallisesta teestä valmistetussa liemessä, jotta syksyllä on tarpeita jatkaa jo tutulla kasvualustalla kun sienikään ei enää jaksa innostua uusista kokeiluista.

  • Käymisastiaa voi varjella liialliselta lämmöltä (ja ehdottomasti auringonpaisteelta!) siirtämällä astian huoneen viileään nurkkaan. Jos intoa ja aikaa piisaa, niin astian ympärille voi viritellä yhden jäädytetyn kylmäkallen päivän kuumimmaksi hetkeksi vähän jäähdyttämään.

Ei kommentteja: