30.10.2006

Volgansieniteeleivät

Volgansieniteen valmistuksessa muodostuu käymisastian ja pullojen pohjalle joka kerta hiivaa. Tämän massan hyötykäytöstä olen saanut kyselyjä; voisiko sitä käyttää hyväksi. Löysin leivän ohjeen. Itselläni ei aika anna myöden kokeilla ohjetta, mutta mielelläni otan kokeilevien ihmisten kommentteja vastaan.

Tämän ohjeen löysin tosiaan netistä ja alkuperäiset mitat olivat unsseina ja kahvikuppeina, mutta olen ne muuttanut suomalaisille tutumpiin desimittoihin.

Michael Novar kirjoitti tämmöisen ohjeen:

Ensin tehdään leivän juuri: (tällä ohjeella saat riittävästi leivän juurta kahteen annokseen)

Ainekset:
2 kupillista (4 dl) leipäjauhoa, 3 kupillista (6 dl) myöhempää käyttöä varten
2-1 kupillista (4-2 dl) haaleaa volgansieniteetä ja 3 kupillista (6 dl) myöhempää käyttöä varten
1 kupillinen (2 dl) ruskeaa sakkaa käymisastian pohjalta
Kupillinen (2 dl) valkoista sokeria

Tarvikkeet:
muovinen tai puinen lusikka
2-litran lasi- tai muoviastia
3-litran lasi- tai muoviastia

Juuren ohje:
1* Valmista varsinainen aloitusneste (6 päivää)
Sekoita jauho, sokeri, volgansienitee ja ruskea sakka sekaisin 2-litran astiassa. Sekoita ainekset hyvin, mutta älä välitä pienistä kokkareista, ne liukenevat myöhemmin. Tätä voisi ulkonäön mukaan sanoa saveksi. Peitä astia kannella tai muovikelmulla. Anna käydä huoneenlämmössä 6 päivää, sekoita seosta kerran päivässä.

Neste erottuu jauhopohjasta. Sekoitus alkaa maistua ja tuoksua etikkamaiselta ja väri vaihtuu. Näin pitääkin käydä. Kuudentena päivänä maku on miellyttävän hapan; käyminen on valmis. juuri on hengissä, mutta heikko ja sitä on ruokittava.

2*Ruoki juurta kolme päivää
Sekoita juuri kunnolla ja siirrä se puhtaaseen 3-litran astiaan. Kolme päivää ennen astiaan siirtoa, sekoita kupillinen (2 dl) jauhoa ja kupillinen (2 dl) volgansieniteetä astiassa hyvin keskenään.

Anna seisoa liinan alla huoneenlämmössä 8-10 tuntia, kunnes juuri nousee. Peitä astia ja laita jääkaappiin. Toista käsittely toisena ja kolmantena päivänä. Juuri onkin sitten valmis käytettäväksi.

3* Varastoi juuri
Varastoi juuri hyvin suojattuna ja peitettynä jääkaappiin. Juuri säilyy käyttökelpoisena 4-6 kuukautta, jolloin kannattaa heittää alku pois, lukuunottamatta kahta kupillista (4 dl), joita voit alkaa ruokkia edellä kerrotun mukaan (kohta 2*)

Pitkän seisomisen jälkeen on syytä käydä läpi kokonaisuudessaan 3 päivän ruokintajakso juuren elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.

Huom: muista aina ottaa juuri huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen käyttöä.

Sydänystävällinen jälkiruokaleipä

2 kupillista (4 dl) juurta
1/2 kupillista (1 dl) kuorittuja auringonkukan siemeniä
1 kupillinen (2 dl) volgansieniteetä
1/2 kupillista (1 dl) pellavan siemeniä
2 tl merisuolaa
1/2 kupillista (1 dl) saksanpähkinöitä
1/2 kupillista (1 dl) öljyä
2 tl raastettua appelsiinikuorta
1/3 kupillista (n. 1/2 dl) hunajaa
1 kananmuna
8-9 kupillista (16-18 dl) leipäjauhoa
1 l maitoa
1/2 kupillista (1 dl) mysliä
1/2 kupillista (1 dl) rusinoita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Sekoita isossa kulhossa juuri ja maito, lisää suola, öljy, ja hunaja; sekoita hyvin.
Hitaasti lisää 4 kupillista (8 dl) jauhoja, sekoita noin 3 minuuttia (jos käytät yleiskonetta, keskinopeudella).
Sekoita joukkoon rusinat, appelsiininkuori, auringonkukan siemenet, mysli, pellavansiemenet, pähkinät ja 3-4 kupillista (6-8 dl) jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.

Lopuilla jauhoilla vaivaa taikinaa kunnes se on pehmeää ja elastista, noin 10 minuuttia. Anna taikinan nousta rasvatussa kulhossa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kunnes se on kaksinkertainen, noin tunnin.

Rasvaa kolme 20x10 cm:n tai kaksi 22,5x12,5 cm:n leipävuokaa. Jaa taikina, muotoile vuokiin sopiviksi, peitä muovilla tai liinalla. Anna nousta lämpimässä paikassa yön yli.

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Sekoita pienessä kulhossa kananmuna ja 1 tl maitoa; voitele leipien päällispuolet ja paista uunissa noin 35-45 minuuttia, tai kunnes leivät ovat syvän kullan ruskeita.

Kumoa leivät lämpiminä ja anna jäähtyä ritilällä.

Nauti teen tai kahvin kera.

Ei kommentteja: