28.9.2006

Jatkuva käyminen, mikä se on?

Näinhän volgansieniteetä ovat venäläiset talonpojat valmistaneet. Keittiön nurkassa oli iso astia, josta juomaa otettii kupillinen kerrallaan. Taloissa oli aina valmista teetä samovaareissa. Kun tuli aika tehdä samovaariin uutta teetä, vanha loppu kaadettiin makeutettuna ja jäähdytettynä volgansieniastiaan uudeksi kasvualustaksi.

Koska sieni kasvaa paksuutta koko ajan, on astia ilmeisesti joskus tyhjennetty kokonaan ja poistettu vanhaa kasvustoa ja aloitettu kokonaan alusta. Vai onko talon emäntä vain joskus ottanut sienen pois, antaakseen vaikka naapurille palasen ja karsinut siitä osan kompostiin ja laittanut pienen palan takaisin astiaan. Tästä ei kukaan tutkija ole tarkkaa selostusta antanut, ovat vain keskittyneet juoman nauttimisen ja sen vaikutusten tutkimiseen.

Siis tämä on ehkä alkuperäisin volgansieniteen valmistustapa. Valmistat mieleisesi peruskaavan (laitan niitä tähän listalle myöhemmin) mukaan kasvualustan. Tarvitset noin 10 litran astian käymistä varten, koska kasvualustaa on valmistettava 5-9 litraa. Sienen on hyvä olla noin 10 cm halkaisijaltaan. Jatkuva käyminen onnistuu myös pienemmälläkin määrällä ... riippuu omasta juoman käyttömäärästä. Yksinäinen ihminen joka kuluttaa viikossa noin 1-2 litraa, joten hän onnistuu jatkuvan käymisen jo 3-4 litralla. Ei siis kannata tuhlata juomaa, ettei tule ikävä kokemus kuten jatkossa kerron.

Kun juoma on käynyt astiassa riittävästi, 7-10 päivää, et tyhjennäkään koko astiaa. Otat vain esimerkiksi puolet juomasta pois ja pullotat jääkaappiisi. Lopun juoman jätät käymisastiaan, samoin sienen. Valmistat ottamasi juoman verran uutta kasvualustaa ja lisäät sen astiaan. Tästä eteenpäin voit ottaa juomaa jo muutaman päivän välein pieniä määriä. Muista lisätä uutta makeaa teetä joukkoon saman verran kuin otit pois. Uutta kasvualustaa ei tarvitse lisätä saman tien, jso tyhjennät esimerkiksi pari mukillista kerrallaan. Voit lisätä uutta kasvulaustaa parin päivän välein - kunhan astiassa on aina uutta kasvualustaa käymässä.

Itse kokeilin tätä menetelmää ensimmäisen kerran kahden kuukauden ajan. Käymisastiana käytin 10 litran muoviämpäriä, koska lasipurkkeja ei niin isona löytynyt. Tuon kahden kuukauden aikana oli astiaan kasvanut hyvin paksu sieni. En tiedä miten usein muinaiset venäläiset talonpojat tyhjensivät kokonaan käymisastiansa, joten jouduin tässä luottamaan vain omaan kokeiluuni. Kaksi kuukautta on aivan liian kauan yhden sienen kasvaa.

Kaksi kuukautta otin noin pari litraa viikossa pois valmista juomaa ja lisäsin aina saman määrän makeaa uutta teetä. Lopulta valmis juoma oli hyvi etikkaisen makuista. Syynä etikkaisuuteen oli tietysti astiassa oleva valmiin juoman määrä, koska otin paljon vähemmän pois valmista juomaa kuin oli pitänyt. Kahden kuukauden kuluttua päätin tyhjentää koko astian ja alottaa uuden kokeilun myöhemmin. Kaksisenttiä paksun noin 30 senttiä halkaisijaltaan olevan sienen pilkoin palasiksi, koska en keksinyt sille todella fiksua hyötykäyttöä. Koirani ei pidä kuivatusta sienestä tehdystä purulelusta, mutta sellainen siitä olisi helposti tullut. Ja jostain muistan lukeneeni jonkun valmistaneen rummun kalvon kuivatusta isosta sienestä ... eipä kuulu rumpaleita tuttavapiiriini, joten en pysty kertomaan sen toimivuudesta.

Sittemmin olen harrastanut jatkuvaa käymistä paremmin tuloksin. Koska siis juomaa perheessäni käyttää vain minä ja koirani, niin astiana riittää 3,5 litran lasipurkki josta siis vaihtuu lähes koko sisältö reilussa viikossa. Aloitan siten, että ensimmäinen pullotus tapahtuu 5 käymispäivän jälkeen. Otan astiasta 2 litraa jääkaappiin ja korvaan sen uudella. Kun olen yhden litran pullon tyhjentänyt, pullotan sen uudelleen. Näin olen onnistunut saamaan meille sopivan makuista juomaa koko ajan. Nykyään aina kesäisin minulla on tämä jatkuva käyminen meneillään. Siinä juoman maku vaihtuu jatkuvasti, koska "tuhoan" pois talven aikana kaappeihini jääneitä sekalaisia teepusseja ja irtoteesekoituksia. Syksyn tullen palaan "normaaliin" vihreää, valkoista ja vihreää earl grey -teetä sisältävään sekoitukseeni.

1 kommentti:

Hallatar kirjoitti...

Ja jälleen hyvä vinkki!
Kiitooos!

*niijaa*