26.9.2006

Yrttipläjäys syksyn kylmien varalta

Avatessani tämän blogin, lupasin itselleni että keskityn vain ja ainoastaan volgansieneen ja volgansieniteehen, mutta pikkuhiljaa olen tässä kehitellyt kuitenkin listaa yrteistä ja maustekaapin sisällöstä joista löytyy apuja. Mutta vaihtelu virkistää, vai mitä? Näitä yrttejähän voi toki käyttää volgansieniteen lisäksi tukemaan juoman vaikutuksia ja vähän kuuriluonteisesti petraamaan oloa. Noin, tulihan se linkki volgansieniteehenkin :-)

Näin syksyllä flunssat kaatavat ihmisiä petiinsä heti kun kelit muuttuvat märiksi ja kylmemmiksi. Siispä otetaanpa ensin flunssan torjuntayrtit. Kannattaa muuten kurkistella tosiaan sinne maustekaappiinkin oheisten yrittilistojen ohella...

Vilustuminen:
Mustaselja, siankärsämö, kamomilla, kultapiisku, leskenlehti, iisoppi, laventeli, sitruunamelissa, minttu, salvia, timjami, kaneli, mesiangervo, lehmus, meirami, mustapippuri, basilika, mänty, rosmariini, inkivääri, cayennepippuri, chili, maustepippuri, neilikka. (erinomainen flunssatee: ripaus chiliä ja pari inkiväärisiivua kuumaan veteen ja hunajaa tai sokeria maun mukaan, höyryhengittele ja juo)

Masennus:
kurkkuyrtti, reunuspäivänkakkara, mäkikuisma, laventeli, rohtorautayrtti, sitruunamelissa, rosmariini, bergamotti, appelsiini, ruusu, mandariini, sitruuna, mintut.

Väsymys, uupumus:
basilika, mustapippuri, rosmariini, timjami, eukalyptus, sitruuna, piparminttu, rohtorautayrtti, kirveli, maustepippuri.

Pieni nyrkkisääntö yrttiteen valmistuksessa: ota malliksi satujen noita-akkojen liemien keitto: ripaus, kynnellinen.... Eli kun vesi kiehuu, rouhi siitä pippurimyllystä vähäsen pippuria joukkoon. Liika on aina liikaa. Älä roiskaise purkista hupsis-menetelmällä. Liika-annostus saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita tai aivan päinvastaisia tuloksia. Myös on muistettava, että tuore yrtti on vahvempaa kuin kuivattu. Taas mallina pippurit: jos heität kokonaisia pippureita kiehuvaan veteen, kestää aikansa ennen kuin pinta pehmiää ja eteeriset ainekset pääsevät liukenemaan veteen. Mieluummin murskaa pari pippuria ja näin edesautat tehoaineita irtoamaan veteen.

Oman maun mukaan juomaa voi makeuttaa. Hunaja on toki paras, mutta jos sitä ei kotoa tähän hätään löydy, niin sokerikin käy. Johan teessäsi on yrttien mukanaan tuomaa helpotusta.

Ja en malta olla kehumatta tuoksulamppuja. Ne ovat aivan upeita ja malleja löytyy moneen lähtöön ihan tavarataloistakin. Samasta paikasta löytyvät myös eteeriset öljyt. Öljypullojen hinnat vaihtelevat öljyn mukaan, mutta halvimmillaan saattaa selvitä parilla eurolla, kalliimmista joutuu pulittamaan lähes 10 euroa. MUTTA se pieni pullollinen öljyä piisaa pitkään, koska kerralla sitä tiputetaan vain 3-7 tippaa tuoksulamppuun. Jos sekoitat paria kolmea öljyä (suositus on ettei sekoitettaisi enempää kuin kolmea öljyä kerrallaan) niin vähennät luonnollisesti tippojen määrää. Lisää eteerisistä öljyistä löytyy Ulla Kivimäen ja Maarit Hirvosen "Hoitavat tuoksut" -kirjasta. Myös luontaistuotekaupoista saa hyvää opastusta ensimmäisiä öljyjä hankkiessa.

1 kommentti:

Hallatarinoita kirjoitti...

Wau! Sulla on kyllä tosi monipuolisesti tuota tietoa luonnon parantavasta voimasta! =)

Miullakin juur hunajateetä mukissa, ettei keskimmäisen flunssa tarttuis...=)