28.9.2006

Volgansieniteen valmistaminen ilman sientä

Volgansieniteetä voit valmistaa myös ilman sientä. Tästä tosin ollaan montaa eri mieltä. Joku on sitä mieltä ettei ilman sientä valmistettu VOI todellakaan sisältää kaikkia niitä hyviä ominaisuuksia kuin sienen kanssa valmistettu juoma. Joku toinen taas ei usko valmistuksen olevan edes mahdollista ja kolmas uskoo ilman sientä valmistetun olevan jopa parempaa kuin sienen kanssa valmistettu.

Itse en oikeastaan tiedä kumpaa "koulukuntaa" kannatankaan. Valmistan juomaa aina välillä sienen kanssa ja välillä ilman sientä, enkä ole havainnut juoman maussa tai tehossa eroja. Juoman tehoaineiden välisiin suhteisiin kannanotto on vaikeaa, en omista "pieni kotikemisti" -välinepakettia jolla testaisin happojen ja vitaminien määriä per millilitra.

Ollaan asiasta tosiaan sitten ihan mitä mieltä tahansa, niin juoman valmistaminen ilman sientä onnistuu. Voit ihan itse huomata kuinka helposti se käykään, jätä lasillinen volgansieniteetä kaappiin viikoksi ja siinä on sieni pinnalla. Juoma on aivan käyttökelpoista, maistuu vaan etikkaiselta koska onhan se käynyt kaksi viikkoa. Myös jos käytät volgansieniteetä esimerkiksi shampoon, voiteen tai hoitoaineen joukossa ja se on alle 14 vuorokautta käynyttä, saatat löytää purkistasi sienen. Sieni ei ehkä ole yhtä "kaunis" ja tasainen kuin käymisastian pinnalla, onhan se muodostunut kaikkea muuta kuin perinteisessä kasvualustassaan. Näitä sieni ei missään tapauksessa tule käyttää enää juoman valmistukseen, vaan kompostoi se puutarhaasi alppiruusun alle ja se on hyödyksi siellä.

Perusohje juoman valmistukseen on aivan samanlainen kuin sienen kanssakin. On kuitenkin muistettava, koska sieni puuttuu astiasta, joudut lisäämään aloitusnestettä enemmän kuin 10 %, suositeltavaa on lisätä nestettä 20-25 %, jotta nestettä on riittävästi samaan tulokseen päästäksesi. Maun kehitystä kannattaa seurata, koska ilman sientä käyminen alkaa hiukan hitaammin ja saatatkin tarvita pari lisäpäivää saadaksesi mieleisesi makuista juomaa.

Muista kuitenkin säilyttää kaapissasi varalta sieni tai pari. Talvisin juoma tarvitsee ihan kaiken mahdollisen avun jaksaakseen käydä, silloin pala sientä purkissa parantaa olosuhteita.

Ei kommentteja: