17.1.2007

Muutama kysymys taasen ja (toivottavasti) viisaita vastauksia...

Voiko juomaa käyttää ulkoisesti?
Kyllä. Voit sekoittaa juomaa perusvoiteeseen, kylpyveteen, shampooseen, hiusten hoitoaineeseen. Ihan sellaisenaankin iholle. Kokeile ensin pienelle alueelle ja seuraa reaktiota. Älä käytä kuumaa vettä, älä laita esim päänahkaan ja mene saunaan, koska kuumuushan tappaa kaikki vesiliukoiset hyvät ainesosat juomasta. Psoriaatikolle ja atooppiselle iholle hyvä juoma tulee vihreään teehen tehdystä volgansieniteestä.

Kaksi valmistamaani erää volgansieniteetä tuoksui etikkaiselta, mutta kolmas erä haisi tosi pahalle, mistä se johtuu, onko sieneni/juomani piloilla?
Silloin tällöin joku erä voi tuoksua erilaiselta. Syyt tähän voivat olla täysin harmittomia, kuten paksu kerros hiivaa (sakkaa) käymisastian pohjalla tai liiallinen raudan määrä vesijohtovedessäsi. Näitä saattaa esiintyä satunnaisesti, eikä niistä pidä huolestua. Jos haju sen sijaan muistuttaa mädän kananmunan hajua, on kyseessä runsas raudan määrä vedessä. Aina ei selvästi näy vedessä esimerkiksi ruostetta merkkinä raudasta, joten tällaisia tilanteita ei aina voi ennakoida. Sieni reagoi hyvin herkästi pieneenkin raudan lisääntymiseen happoisuutensa ansiosta. En suosittele kuitenkaan juomaan kyseistä erää ihan varmuuden vuoksi. Jos haju kuitenkin jatkuu seuraavissakin erissä, on syytä tarkistaa onko vedessä jotain vikaa. Myös sienen kunto kertoo jos on olemassa ongelmia. Aina uutta erää valmistaessasi valuta kylmää vettä hanasta (se irrottaa vähemmän epäpuhtauksia putkistosta), anna veden valua vähän aikaa ja vasta sitten valuta sitä kattilaan.

Miten eri teelaatujen käyttö vaikuttaa volgansieniteen tehoon? Onko olemassa eri lajikkeita sieniä?
Maailmalla on olemassa eri 'lajikkeita' volgansienestä. Itse asiassa joka kerta kun valmistat uuden erän juomaa ja avaat uuden purkin tai paketin teetä, aloitat uuden 'lajikkeen'. Sieni muuttuu käytetyn teen mukaan. Voit siis ihan itse vaihtaa 'lajiketta' kotonasi, vain valmistamalla uuden kasvualustan mieleiseesi teehen.

Useat kaupalliset volgansieniteen valmistajat ja sienien myyjät ovat vakuuttaneet, ettei teelaadun vaihtaminen vaikuta juoman tehoon. Päinvastoin käytettävän teen hyvät (ja tietenkin myös haitalliset) ominaisuudet siirtyvät valmiiseen juomaan. Tosin ei ehkä ihan täysin ensimmäiseen erään, mutta pikkuhiljaa uuden teen ominaisuudet vaikuttavat juomassa.
Haitallisilla tarkoitan tässä nyt erilaisia teesekoituksia. Mikäli käytät voimakkaita eteerisiä öljyjä sisältäviä yrttiteesekoituksia (tai muita teelaatuja kuin camellia sinensis-pensaasta tehtyjä), vaarana on, että eteeriset öljyt heikentävät sientä ja tappavat sen aikaa myöden. Miedot teesekoitukset, kuten earl grey teet, erilaiset perusteelaatujen sekoitukset eivät vaikuta sienen kuntoon.

Ei kommentteja: