22.1.2007

Muistutus psorin elinikäisyydestä...

Sain tuossa viime viikolla konkreettisen muistutuksen, että vaikka psoriasikseni ei enää ole näkyvää, ei siitä koskaan voi parantua kokonaan. Olin eräässä keikkapaikassa töissä. Aamulla olin tehnyt sämpylöitä hanskat käsissäni. Iltapäivällä sitten salitöiden loputtua viipaloin noin 30 isoa tomaattia! Ja ilman hanskoja. En sen kummemmin asiaa miettinyt, kuin vasta noin puolen tunnin kuluttua kun menin vaihtamaan vaatteita; otsani oli aivan punainen! Voi pahus, ajattelin vaan ja piilotin läikikkään otsani paksun puuterikerroksen alle. Kauppaan tallustaessani, pohdin läikkien syyksi viime aikaista stressiä; jalkaani on jomotellut joulun jälkeen jatkuvasti (joutui sentään aika rääkkiin ennen joulua, koko syksyn tein 6-päiväisiä työviikkoja ja jopa 70 työtuntia viikossa jalkojen päällä). Kiertelin kaupoissa ja muistuttelin itseäni että pitää pyyhkiä volkkiksella otsa heti kun pääsen kotiin.

Kotona meinasin sitten pyrstölleni pudota kun kylpyhuoneen valo syttyi ja näin itseni peilistä. Punainen otsani ei vielä ollutkaan mitään; poskeni olivat täynnä sinipunaisia näppylöitä, ihan vieri vieressä! Pesin paniikissa kasvoni puhtaaksi meikkivoiteesta ja puuterista. Jääkaapista kaivoin esiin yhden pienen sienen purkista. Menin puolimakaavaan asentoon sängylleni ja sivelin sienen palasella kasvojani joka puolelta. Ja koko ajan pohdin, että MIKÄ NYT ON! En tietääkseni ole allerginen millekään ruoka-aineelle, en ole syönyt tai juonut mitään outoa…. Siinä pohdiskeluissani päädyin lopulta rajaamaan näppylöiden ilmestymisen ja tomaattien siivutuksen yhteen: olin käsitellyt isoa määrää tomaatteja ilman hanskoja. Puolisen tuntia siveltyäni sienellä kasvojani, kävin katsomassa peilistä ja violetit näppylät olivat jo melkein kaikki kadonneet. Aamuun mennessä näytin jo ihan normaalilta itseltäni. Ja homman opetus? Kun sanotaan, että psoriaatikon tulisi välttää tomaatteja, niin pieni määrä ei aiheuta oireita, mutta ison määrän käsittely kannattaa suorittaa hanskat kädessä.

Muita psoriaatikon mielellään vältettäviä ruoka-aineita ovat: paistetut ja maustetut ruuat, kahvi, musta tee, alkoholi, punainen liha, voitaikinaleivonnaiset, juustot, kananmunat, sitrushedelmät, suklaa. Omaa kehoa kannattaa kuunnella (ja katsella), mitkä määrät ovat ”turvallisia” ja jokuhan saattaa aiheuttaa oireita jo pieninä määrinä, kun taas toinen vasta suurina annoksina. Isälläni jo pieni määrä juustoa aiheutti kasvojen ”kukkimista”, mutta kananmunat ja paistetut ruuat olivat aina hänen suosikkejaan – ihan joka päivä.

Ruokavalioon kannattaa lisätä muun muassa vihreää teetä, parsaa, porkkanaa, muita juureksia, pinaattia, lehtikaalia, basilikaa, kuorittua ohraa, saksanpähkinää, hirssiä, kurkkua ja rusinoita. Ja volgansienitee kannattaa valmistaa vihreää teehen. Ennen kuin käytät volgansieniteetä (juomaa tai sieniä) ihollesi, kannattaa tehdä pieni testi pienelle alueelle ihan vaan yliherkkyyden testaamiseksi. Mutta kyllä se jääkaappikylmä sieni teki hyvää kuumoittavalle iholle, suosittelen.

Ei kommentteja: