23.3.2007

Yleistä volgansieniteestä

Päätin viimeinkin lopettaa kotisivuni geocitiesissä, joten poiminpa siellä vielä olleen tiedoston volgansieniteestä ja jaan sen siis teidän kaikkien kanssa.

Alkuperä, mistä löytyy luonnosta volgansientä?

Ensimmäisiä merkintöjä historiasta volgansienestä löytyy Koreasta, jossa 414 eKr. se tunnettiin nimellä ”Jumalainen tee” sekä ”Kuolemattomuuden Lääke”. Sittemmin se on kiertänyt maapallon ympäri monen monta kertaa ja saanut matkansa varrella vaikka kuinka monta uutta nimeä.

Mutta löytyykö volgansientä luonnosta? Jotkut venäläiset tutkijat väittävät volgansieniteen sokerien muistuttavan koivun mahlasta löytyneitä sokereita, mutta todellakin vain muistuttavan. Kun tutkijat yrittivät valmistaa vanhaa venäläistä chagaa, jota valmistetaan samanlaisesta käyttämällä kuten volgansieniteetä, mutta sokerina käytetään koivunmahlaa ja joukkoon lisätään koivun kaarnan päällä kasvavaa jäkäläkasvustoa. Tuloksena ei todellakaan ollut volgansienitee.

Eräs teoria lähtee ajattelusta, että volgansieni on jo niin paljon muuttunut ja kehittynyt vuosituhansien varrella, ettei sitä TÄSSÄ muodossa tunnetakaan luonnossa. Ovatpa hurjimmat ehdotelleet volgansienen tulleen maapallolle aikanaan avaruudesta ufojen matkassa!

No, oli totuus sitten mikä tahansa, olisin hyvin iloinen jos voisin kertoa missä sieniä kasvaa, mutta joudun edelleenkin ohjaamaan sientä halajavat lähimmän juomaa käyttävän henkilön luo - hänellä lienee jääkaapissaan pari vauvaa luovutettavaksi eteenpäin hyviin koteihin. Mutta metsään ei - ainakaan volgansienen toivossa - kannata mennä!

Alkoholin määrä volgansieniteessä?


Volgansieniteehän valmistetaan käymismenetelmällä ja siinä on tietysti alkoholia, vaan kuinka paljon. Sitä on vaikea sanoa tarkasti. Alkoholin määrä vaihtelee riippuen käymisajasta ja sokerimäärästä. Jotta hiiva jaksaa käydä ja tuottaa sivutuotteena alkoholia, se tarvitsee sokeria.

Pääsääntöisesti valmiissa juomassa olevan alkoholin määrä vaihtelee 0,5 % ja 1,5 % välillä (huom, nämä prosentithan eivät ole samassa suhteessa promilleja!). Siitä ei voi tulla humalaan eikä se aiheuta ongelmia sellaisille ihmisille joille alkoholi on ongelma. Tietysti, jos haluaa voi kokeilla juoda volgansieniteetä niin paljon, että päässä huippaa - luultavimmin saa aikaiseksi ainoastaan pahan ripulin ja runsaasti liikuntaa vessajuoksuissa ;-)

Mutta pyydän toki ilmoittamaan minulle, jos joku saa itselleen humalan aikaiseksi NORMAALILLA volgansieniteellä ilman ylimääräisiä sokeri- tms lisäilyjä. Asia varmasti kiinnostaa muitakin ihmisiä, joten pyydän ilmoittamaan siitä, jotta voin varoittaa juomasta niin kohtuuttomia määriä. On nimittäin eräs henkilö USAssa joka juo gallonan (noin 4,5 litraa) volgansieniteetä päivässä ja väittää olevansa elämänsä kunnossa - ilman humalaa!

Eläimet ja volgansienitee

Minulla on perusperiaate eläinten kohdalla: jos eläin aivan vapaaehtoisesti juo (huom! Eläimen kokoon nähden HYVIN pieni annos aluksi) volgansieniteetä, voi sitä sille antaa. Kuitenkin poikkeuksia on.

Beverlyn postilistalla on mainittu, ettei volgansieniteetä suositella annettavaksi kissoille. Kissasta voi karkottaa kirppuja volgansieniteehen kostutetulla pumpulitupolla, mutta sisäisesti sitä ei suositella annettavaksi. Volgansieniteestä löydetyistä ainesosista asetaminofeeni (en todellakaan tiedä mikä tämä on!) on kissoille myrkyllistä. Ihmisille ainesosa on aivan vaaraton, mutta kissoille se saattaa aiheuttaa sisäistä verenvuotoa. Tosin eräälle leukemiaa sairastavalle kissalle volgansienitee toi takaisin erinomaisen kunnon ja ainakin omistajansa mukaan lisää vuosia.

Muutenkin on, ennen kuin aloittaa volgansieniteen antamisen eläimilleen, ensin tiedettävä mikä on eläimen kunto ja käytös ennen volgansieniteetä, ja aloitettava HYVIN varovasti juoman antaminen - ja jatkuvasti tarkkailla eläintä. On muistettava, että meillä ihmisillä on puhumisen taito, voimme kertoa tuntojamme ja kehomme reagointeja toisillemme sanoilla - eläimiä meidän on tarkkailtava ja tulkittava niiden käytöstä. Jokainen koiranomistaja ainakin tietää, etteivät koirat pahemmin valittele oloaan, vaan usein kipujaan valitellessaan, eläinlääkäriin mennään myöhässä.

Muuten voin todeta oman koirani kohdalta havaintojani: hän on erittäin pirteä ja iloinen koira, jaksaa temmeltää ulkona ollessaan loputtomiin, karva kiiltää ja on tosi hyväkuntoista, vehnäallergiasta huolimatta vehnää sisältävät koiran keksit eivät aiheuta oireita (kohtuudella syötettyinä), hän on hyvin tasapainoinen ja hyvässä kunnossa. Toivon koko sydämestäni hänen pysyvän samanlaisena vielä tosi monta vuotta.

Miten sitten antaa volgansieniteetä? Sitä voi sekoittaa juomaveden joukkoon juoma-astiaan, on vaan muistettava vaihtaa vesi päivittäin. Koiralleni sekoitan sen aamuisin pieneen määrään kaurapuuroa ja lisään joukkoon kuivaruokaan vähäisen määrän. Jotkut hevosten omistajat kostuttavat leipää volgansieniteellä ja syöttävät leipäpalat. Eräs 200-litraisen akvaarion omistaja liottaa kalojen ruokatabletteja 15 minuuttia volgansieniteessä ennen kuin pudottaa ne akvaarioonsa, kalat kuulemma rakastavat volgansieniteetä. Kannattaa varmistaa, että kalat syövät ruuan välittömästi, jotta akvaarioon ei jää volgansieniteetä pilaamaan altaan vettä. Tarkoitushan on saada kalojen vointi paremmaksi, eikä pilata niiden elinympäristöä. Samaa konstia, ruokapellettien liottamista volgansieniteessä, käyttävät jotkut jyrsijöiden omistajat ja eläimet syövät ruokansa tätä nykyään mieluummin kostutettuina kuin kuivina. Ovat kuulemma kokeilleet vedellä kostutettuja pellettejä, mutta ronkelit eläimet mieluummin ovat nälässä kuin koskevat niihin. Mutta toisaalta, jokainen lemmikkieläimen omistaja tietää miten nirsoja lemmikit joskus osaavat olla niin halutessaan.

Korkea verenpaine

Useat käyttäjät ovat kertoneet kuinka heidän korkeaan verenpaineeseen määrätty lääkitys on joko vähennetty olennaisesti tai jopa lopetettu kokonaan kun he ovat käyttäneet volgansieniteetä.

Vaikutus ei näy heti päivässä eikä kahdessa, vaan normaalisti parin viikon kuluessa. Miten nämä ihmiset sitten ovat itse havainneet verenpaineen laskun? Jotkut lievällä lääkityksellä olleet huomasivat vasta normaalin kontrollikäyntinsä yhteydessä, jolloin lääkitystä on voitu samalla käynnillä vähentää. Vahvan lääkityksen yhteydessä joskus jo pienikin poikkeama on aiheuttanut oireilua kuin verenpaine olisi noussut; huonovointisuutta, huimausta yms. Tällaisten oireiden ilmetessä, tuleekin pikaisesti kääntyä hoitavan lääkärin puoleen ja lisätä tarkkailukertoja, jotta tilanne pysyy hallinnassa kaiken aikaa. Eihän ole tarkoitus normalisoida verenpainetta liian nopeasti, myös elimistön on ehdittävä mukaan muutokseen.

Voiko verenpaine pudota liian alas? Volgansienitee on tavallaan "täsmätuote". Se normalisoi elimistön tilaa, se ei paranna mitään sellaisenaan. Kukaan ei ole pystynyt tyhjentävästi kertomaan miten volgansienitee toimii elimistössä. Joskus kieltämättä tulee itsekin verrattua volgansieniteetä "Olipa kerran ihminen" - lasten piirrossarjaan. Siinä, jos joku muistaa, pienet piirroshahmot seikkailivat ihmiskehossa ja saivat ilmoituksia eri puolilta kehoa jos joku epätavallinen tilanne iski elimistön kimppuun. Ehkäpä volgansienitee saa "lähetyksiä" elimistöltämme missä on jotain pielessä, ja sinne juoma ohjaa auttavan kätensä :-)

Vihreään teehen tehty volgansienitee on suositeltavampaa kuin mustaan teehen tehty kun kyseessä on korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset. Vihreä tee itsessään on varsinainen "terveysjuoma", se on vähemmän käsitelty tee kuin musta. Tarkempaa tietoa en ole saanut, josko valkoinen tee, jota ei ole mitenkään käsitelty, olisi ehdottomasti parasta ja terveellisintä käyttää. Mutta jokainen tehköön omat arvionsa, tässä neuvon luottamaan omaan arviointikykyyn - ja makuun.

Koentsyymi Q10 auttaa verenkiertoon, sitä kannattaa myös käyttää jos kärsii korkeasta verenpaineesta.

Volgansienitee ja raskaus

Yleisesti volgansieniteen käytön aloittamista ei suositella raskaana oleville ja imettäville naisille. Volgansieniteehän poistaa kuona-aineita elimistöstä ja vaikka tämä on aivan hyvä normaalitilanteessa, raskaus on poikkeus. Raskauden aikana kuona-aineet siirtyvät istukan kautta sikiön elimistöön eikä sitä siksi suositella. Sama koskee imetysaikaa; kuona-aineet poistuvat maidon mukana elimistöstä suoraan vauvan elimistöön.

Jos kuitenkin on 'vanha tuttu' volgansieniteen kanssa jo ennen raskauden alkua, ei volgansieniteen käytöstä pitäisi olla mitään haittaa, ovathan pahimmat kuona-aineet jo poistuneet kun juoman käyttö on aloitettu.

Tosin oma henkilökohtainen kantani on, että juoman annostelua voisi ainakin vähentää; mutta jos on käyttänyt juomaa vuosikausia ja elimistö on jo tottunut siihen, on parasta käyttää omaa maalaisjärkeä ja kuunnella omaa kehoa.

YRTTEJÄ JOITA VOI LISÄTÄ VALMIIN VOLGANSIENITEEN JOUKKOON:

KUUMEESEEN:

selja, mesiangervo, salvia

VIRTSAERITYSTÄ LISÄÄVIÄ:
voikukka, koivu, kanerva, kataja, persilja, mäkikuisma

REUMAATTISEEN KIPUUN:
koivu, kanerva, kataja, nokkonen

UNETTOMUUTEEN:
kamomilla, kanerva

UUPUMUKSEEN:
rohtorautayrtti

VILUSTUMISEEN:
mustaselja, inkivääri, kamomilla, minttu, timjami, kaneli

Tässä on vain muutama esimerkki, kannattaa tutkia lisää kirjoja yrteistä ja mausteista, apu moneen vaivaan saattaa löytyä niinkin läheltä kuin omasta maustekaapista! Ja vaikkei edellämainittuja yrttejä laittaisi valmiin juoman joukkoon, voi niistä tehdä teetä ja nauttia sitä kuumana tai kylmänä, makeuttaen tarvittaessa hunajalla.

4 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Ja mie olin VARMA, että sillä ihmeaineella on venäläinen alkuperä! =)

Volgansieni kirjoitti...

Suomeen volgansieni taisi tulla Venäjän kautta ja saipa varmaan nimensäkin siitä. Sinänsä hauska juttu, sillä Volga-joella ei ihan oikeasti ole mitään tekemistä volgansienen kanssa. Venäjäksihän sieni tunnetaan teesienen nimellä, se olisi minusta sopivampi suomalaiseksikin nimeksi.

Anonyymi kirjoitti...

asetaminofeeni on sama asia kuin parasetamoli, eli kipua poistava lääke :)

Anonyymi kirjoitti...

Asetaminofeeni = parasetamoli
;)