14.4.2007

Voiko vettä juoda liikaa?

Tämä ei varsinaisesti liity volgansieniteehen, mutta laitanpa kuitenkin koska Bev laittoi aiheesta taannoin postia. En tiedä liekö kyseessä taas urbaani citylegenda vai voiko joku ihminen tosiaan olla näin hölmö.

Bevin postissa siis kerrotaan, että vettä voi juoda myös liikaa. Tarina kertoo USAn länsirannikolla asuneesta nuoresta naisesta. Eräs sponsori oli järjestänyt kisan vedenjuonnista. Kuka juo eniten vettä tietyssä ajassa, voitti jonkun pelikoneen tms. Nainen osallistui kyseiseen kisaan. Ja kisan jippo olikin, ettei kesken kaiken saanut kuulemma käydä helpottamassa oloaan, vaan sen minkä juot, täytyy vaikka jalat rusetissa istuen pitää sisällään kisan loppuun asti. Nainen oli juonut tarinan mukaan gallonan verran vettä, aikaa en enää muista eli missä ajassa. Voitettuaan tuon palkinnon, nainen oli mennyt kotiinsa ja kuollut jonkun ajan kuluttua. Oli tehty johtopäätös, että kuolinsyy oli tuo 4,5 litraa vettä jonka hän oli juonut.

Sen kummemmin en ota kantaa mokomiin typeriin kisoihin tai tarinan todenperäisyyteen. Herätän kuitenkin ainakin yhden maalaisjärkikysymyksen: kun aika oli täysi ja palkinto pokattu, miksei nainen kipittänyt vessaan? Ainakaan minua ei olisi mikään mahti maailmassa estänyt juoksemasta vaikka lähimpään pusikkoon! Äitini aina sanoo: hullu saa olla, muttei tyhmä.

Liikajuomista ei minusta voi tapahtua normaaliolosuhteissa. Elimistö puskee - varsinkin kesäaikaan - hien kautta sen verran nestettä ulos, että pari kolme litraa vettä päivässä menee helposti.

Pahempi nähdäkseni on kehon kuivuminen. Kun ihminen ei juo riittävästi vettä. Itselläni on hiukan tätä vaivaa. Jos joudun työssäni puhumaan paljon, otan vesilasin työpisteeseeni helpostikin ja hörppäsen välillä. Mutta jos olen vaikkapa kotona, työskentelen jossain tilauksessa tai on vaan todella hektinen työvuoro, unohtuu vesilasi helposti. Kun sitten kurkku on kuiva ja päätä särkee, huomaan viettäneeni mahdollisesti koko päivän juomatta muuta kuin volgansieniteelasillisen ja sen perään jonkun verran vettä aamulla.

Päänsärky on yleensä ensimmäinen oire kehon kuivumisesta. Seuraavaksi alkavat sisäelimet reagoida, tulee kipukohtauksia munuaisista ym. Näitä ei pidä turruttaa pois särkylääkkein, vaan istua alas juomaan lasi pari vettä. Oman kehon kuunteleminen ja päivän tekemisien muisteleminen ovat todella tärkeitä asioita jotka nykyihminen sivuuttaa usein turhan helposti, särkylääke on niin helppo popsaista poskeen ja jatkaa kiireistä elämää.

2 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Niinpä.
Sen ihan tavallisen veden me usein unohdamme.
Vanhemmat ihmiset varsinkin tarvitsisivat juomista useammin. Lapset osaavatkin sanoa hanakasti:
"Mulla on jano!"

Mutta vanhukset... =/

Severus kirjoitti...

Niin, kyllä se jenkkiläinen kuolemantapaus on kaiketi ihan totta. Liika veden juominen saattaa aiheuttaa hyponatremian johon on mahdollista kuolla. Mm. englanninkielisestä wikipediasta tai vaikka googlen kautta löytyy aiheesta lisää...