24.3.2013

Mitä teetä voin käyttää? Entä sokeri?

Volgansieniteen valmistuksessa olen kokeillut monenlaisia teelaatuja, näistä kokeiluista löytyy arkistosta lisää. Mutta ihan perustee, musta, vihreä, oolong, pu-erh - käytä näitä! Maustetut teet sisältävät eteerisiä öljyjä jotka voivat jopa tappaa sienen ja aloitusnesteen. Sekoitetut teet ovat myös sopivia, jos joku maku on lempimakusi.

Mikä ero sitten on maustetulla ja sekoitetulla teellä? Maustettu tee sisältää eteerisiä öljyjä ja erilaisia hedelmien paloja, kukkien terälehtiä yms. Sekoitettu tee puolestaan on pelkkää teetä. Mitenkään nyt mainostamatta mitään teefirmaa, mutta pari esimerkkiä jotka toivottavasti selventävät. Tiikerin päiväuni tee / Earl Grey / SItruunatee / Minttutee - nämä ovat maustettuja teelaatuja. Kun taas English breakfast / Lapsang soushong / Oolong ovat sekoitettuja teelaatuja. Kannattaa tarkistaa sisällysluettelo; jos siellä mainitaan jotain hedelmiä, kukkia, öljyjä - on se aina silloin maustettu ja nauti nämä kupposet sellaisenaan.

Myöskin erilaiset koivunlehtitee, voikukkatee, hedelmähaudukkeet ja mehut kuuluvat "älä käytä" -listalle. Kesäaikaan voi toki hetkellisesti kokeilla näitä, koska sieni kasvaa kesällä lähes tulkoon missä kasvualustassa. Mutta muista säilyttää jääkaapissa varasieniä joista syksyn tullen jatkat tavallisen teen kanssa. Käytä siis camellia sinensis-pensaan lehdistä tehtyä teetä.

Sokerin suhteen on myös arkistossa tuloksia erilaisista kokeiluista, kannattaa tutustua. Mutta valkoinen kidesokeri on osoittautunut juoman kannalta turvallisimmaksi ja varmimmaksi makeutusaineeksi. Vaikka ei käyttäisi itse kyseistä sokeria, on se kuitenkin sienen tarvitsemaa ravintoa eikä sen määrää esimerkiksi kannata vähentää 1dl/litra -suhteesta, koska silloin sieni kärsii eikä juoma saa tarvittavaa ravintoa käymiseen. Jos et halua juomastasi makeaa, niin mieluummin anna juoman käydä kaikki sokeri pois. 10 päivän käymisellä juomasta tulee hyvin hapanta ja siinä ei ole yhtään sokeria enää. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan käymisajan. Muista kuitenkin, että talvella juoma käy hieman hitaammin, joten silloin yhden päivän lisääminen käymisaikaan ei tuo yhtä suurta vaikutusta kuin kesällä.

Valmiin juoman voit toki pullossa maustaa vaikkapa inkiväärisiivulla. Mutta älä käytä tätä juomaa aloitusnesteenä uudelle käymiserälle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs arvioit, onkohan 4,5 vuotta vanhasta volgansienestä enää mitään jäljellä? Itse kanssa olen pyydystänyt sen tuolta äidin kaapista. Ehdin tehdä kerran teetä ja sitten elämään tuli burn-out, joka on sitten pysähdyttänyt kaikkea puuhaa.

T. Vellu

Volgansieni kirjoitti...

Vellu, katso uusin kirjoitukseni, toivon siitä olevan apua

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!