19.1.2006

Hidas käyminen?

Näin kovilla pakkasilla ja talvella muutenkin saattaa käymisastiassa toiminta olla hidasta. Pimeälle talvelle emme näillä leveysasteilla voi mitään, mutta kylmälle huoneilmalle kylläkin.

Yksi hyvä lämmin paikka käymisastialle on se jääkaapin yläpuolella oleva kaappi. Sinne nousee jääkaapin koneiston lämmittämää ilmaa ja se lämmittää taas vuorostaan käymisastiaa. Jos käymisastian vetoisuus on parikin litraa, sen nostaminen korkealle on aina riskialtista.

Hyvä lämmin paikka onkin helpompi rakentaa alemmas. Jos omistat styroksisen kylmälaukun, laita käymisastia sen sisään ja kylmälaukku kaapin tai vaatehuoneen alahyllylle. Toinen hyvä "lämpölaukku" valmistuu helposti tavallisesta tukevasta pahvilaatikosta tai riittävän kokoisesta muovilaatikosta. Laita laatikon pohjalle noin sentin kerros sanomalehteä tasaisesti. Vuoraa myös laatikon seinät sanomalehdillä. Jätä kuitenkin käymisastialle riittävä tila. Älä peitä astiaa enää sanomalehdillä tai millään muulla kuin kankaisella liinalla.

Muista kuitenkin, että et näillä vuorauksillasi nosta lämpötilaa yli 25 asteen. Silloin on vaarana että sieni kuolee liikaan lämpöön. Eli unohda kaiken näköiset lämpölevyviritykset käymisastian alta. Tärkeintä on että koko astian korkeudelta on tasainen lämpö koko astiassa. Sanomalehti on paras lämmön lähde. Aikakausilehdet kiiltävine papereineen ei pidä lämpöä lainkaan.

Ei kommentteja: