12.1.2006

Volgansieniteen ohje

Volgansieniteen valmistus kotona on helppoa ja edullista. Sokeria, vettä ja teetä löytyy jokaisen kaapeista. Lisäksi tarvitset lasipurkin, kumilenkin ja puuvillakankaan palan. Lasipurkkeja löytyy kirpputoreilta ja kauppojen säilöntätarvikeosastoilta. Jos ei omista kaapeista tai mummon kellarista löydy.

Tämä ohje on yhdelle litralle, josta on sitten helppo tehdä useampi annos.

Keitä litra vettä. Lisää sinne kaksi pussia (tai irtoteetä 4 teelusikallista) teetä. Ihan tavallinen perustee; musta tai vihreä käy. Älä käytä kamomilla, pipariminttu tms sekoitettuja teelaatuja. Nämä eivät tee hyvää sienelle ja juoma ei valmistu.

Anna teen hautua hyvin. Mustan teen voi jopa vielä kiehauttaa jotta kaikki aromit irtoavat siitä.

Kun tee on jäähtynyt kattilassa huoneenlämpöiseksi, poista teepussit (siivilöi irtotee) ja lisää 1 dl hienoa sokeria. Sekoita hyvin.

Kaada tämä makea kasvualustaksi nimetty seos lasipurkkiin. Lisää sienen pala ja kaada päälle 1 dl aiempaa juomaa. Jos teet isomman annoksen, se yksi sienen pala riittää, mutta aina käymisen aloittamiseksi tarvitaan vähintään 10% aiempaa juomaa.

Peitä lasipurkki kankaanpalalla ja kuminauhalla. Tämä siksi, ettei purkkiin eksy kärpäsiä tms.

Laita purkki suojaiseen paikkaan, esim kaappiin, jossa se saa olla ihan rauhassa huoneenlämmössä.

Anna juoman käydä rauhassa 7 päivää. Ota pois kaapista, suojakangas pois ja huomaat että astian pinnalle on kasvanut uusi sieni jonka voit lahjoittaa eteenpäin ystävällesi. Poista sieni ja huuhtele haalealla vedellä. Voit vaikka leikata sieni kahtia tai kolmeenkin osaan ja jos ei uutta kotia ole tiedossa heti, varastoi sienen palat tilkassa juomaa jääkaappiisi pienempään kannelliseen lasipurkkiin.

Pullota astiassa olevan juoma, huuhtele purkki ja aloita uusi satsi.

Valmis juoma kannattaa pullottaa lasipulloihin tai pakastamiseen tarkoitettuihin pulloihin. Limsapullojen muovi saattaa alkaa murentua juoman happoisuuden takia. Säilytä juomapullot jääkaapissa, koska huoneenlämmössä ne jatkavat käymistään niin kauan kuin sokeria juomassa riittää. Noin 14 vuorokaudessa juoman sisältämä sokeri on käynyt pois ja juoma on hyvin etikkaisen hapanta.

Jos siis 7 päivää käynyt juoma on sinun makuusi liian makeaa, niin anna käydä päivä pari pidempään. Alle 7 päivää käynyt juoma on hyvin makeaa, keskeneräistä, joten sitä ei suositella juotavaksi. Yli 14 päivää ei kuitenkaan hyödytä antaa juoman käydä, koska sokeri on kaikki poissa. Tällainen "yli-ikäinen" juoma on kuitenkin hyvää aloitusnestettä uudelle satsille. Ja jos sitä ei raaski heittää pois, vaan aikoo sitkeästi juoda, niin etikkaisuutta voi vähentää laimentamalla juomaa vedellä tai tuoremehulla.

Kuumaa juomaa ei suositella lisättäväksi volgansieniteen joukkoon, koska kuumuus on sienen ja juoman pahin vihollinen. Jos kasvualusta jää kuumaksi kun siihen lisää sienen ja aloitusnesteen, sen käyminen ei käynnisty ja sieni homehtuu, juoma on viikon kuluttua homesienen peittämä makea liemi.

Ei kommentteja: