28.2.2006

Kysymyksiä ja vastauksia, osa 2

Lisää kysymyksiä ja vastauksia niihin.

K: Käytän säännöllisesti verenpainelääkkeitä, voinko ottaa niitä samaan aikaan kuin volgansieniteetä?
V: Nautitpa mitä hyvänsä säännöllistä lääkitystä, tai vaikkapa vitamiineja tai rautatabletteja, pidä parin tunnin väli niiden ja volgansieniteen välillä. Volgansienitee neutraloi lääkkeiden ym vaikutuksen jos nautit ne samaan aikaan.

K: Menikö juomani piloille kun matkan takia unohdin juoman käymään kaappiin kolmeksi viikoksi?
V: Juomahan käy niin kauan kuin siinä sokeria, yleensä noin 10 vuorokautta menee kunnes kaikki sokeri on käynyt pois. Tämän jälkeen käymistä ei enää tapahdu, mutta sieni jatkaa paksuuntumista. Jos vaan astian pinnalle ei ole kasvanut hometta, ei ole mitään hätää. Juomasi on ehkä hyvin etikkaisen makuista, mutta edelleen juomakelpoista. Liian etikkaisen juoman voit laimentaa vedellä tai mehulla juomakelpoiseksi. Ja sienen voit käyttää tai antaa edelleen, jos se on kovin paksu, kannattaa se leikellä pienemmiksi paloiksi. Leikkaa puhtailla saksilla ja muista pestä sakset sen jälkeen.

K: Kun valmistan 4 litran annoksen, pitääkö sen käydä pidempään?
V: Isomman määrän valmistamisessa ei tarvitse monistaa käymisaikaa, ainoastaan resepti. Eli jos aiemmin teit 2 litran annoksen käymään, nyt vain muistat käyttää teetä, sokeria ja aloitusnestettä vastaavasti tuplamäärän. Jos siltä tuntuu niin voit lisätä kaksi sienenpalaa, mutta yksi sienenpala riittää aivan hyvin, kunhan aloitusnestettä on 10% veden määrästä.

K: Voinko käyttää muovipulloja juoman säilytykseen? Luin jostain, että vain lasipulloja ja luonnonkorkkeja, ei metallikorkkeja missään tapauksessa.
V: Muoviset limsa-, siideri-, olut- ja mehupullot eivät sovi juoman säilytykseen, ne ovat haurasta muovia jonka juoman happamuus saattaa liottaa, paitsi rikki, myös irrottaen juoman joukkoon terveydelle vaarallisia muoviyhdisteitä. Pakastamiseen tarkoitetut muovipullot ovat sopivampia juoman säilytykseen. Samoin jos kotoasi löytyy lasipulloja, vanhoja viinapulloja. Pese ne huolellisesti, samoin niiden metalliset korkit (korkit kannattaa keittää). Voit huoleti säilyttää juomaa metallikorkkisissa pulloissa. Laita pullon suulle pala muovikelmua tai voipaperia, mutta mikäli et täytä pulloa aivan piripintaan, jolloin juoma joutuu suoraan kosketuksiin metallikorkin kanssa, ei pullon suulle tarvitse laittaa mitään suojaa.

Ei kommentteja: