27.2.2006

Missä tein väärin, kun...-kysymyksiä osa 1

Saan paljon kysymyksiä liittyen volgansieneen itseensä ja sitten juomaan. Ja keräsin tähän nyt muutamia kysymys-vastaus -pareja.

K: Sieni vajosi pohjalle, onko se kuollut?
V: Sieni voi aivan hyvin vajota heti pohjalle, tai vaikkapa vasta parin päivän kuluttua - ehkäpä se on aina pinnalla kun kurkistat astiaan. Sienen sijainti astiassa ei vaikuta sen toimintaan millään tavoin. Toivottavasti en kohtapuoliin löydä oveni takaa valkotakkeja kun kerron mitä näin kerran. Sieniastiani oli tavallisessa ruokakaapissa silmien korkeudella olevalla hyllyllä. Kun kerran avasin kaapin oven niin näin kuinka sieni oli juuri nousemassa pohjalta ja seurasin sen menoa astian puoliväliin, kun sen kääntyi ympäri ja pysähtyi paikalleen. Vähän aikaa siinä oltuaan, sieni jatkoi vähän matkaa ylös ja kääntyi uudelleen ympäri ja alkoi vajota alaspäin. Kun muutaman päivän kuluttua pullotin astian sisältöä niin sieni oli pinnalla ja hieno vaalea vauvasieni peitti astian pinnan.

K: Astiassa on kummallisen näköistä rihmastoa, onko se vaarallista?
V: Rihmasto on uutta sientä. Joskus sieni vain kasvaa rihmastomaisen näköisesti, yleensä jatkuvan käymisen yhteydessä. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, siivilöi se pois kun pullotat juoman. Hyvin usein tämmöistä rihmastoa kasvaa jääkaapissa pullossa olevaan juomaan. Syynä on se, että uutta sientä kasvaa juoman pinnalle kaiken aikaa, myös jääkaapissa. Kun pullosta kaataa lasiin juomaa, niin sieni rikkoutuu ja alkaa kasvaa uudelleen kun pinta tasaantuu, kun näitä riekaleita on usean päivän aikana yhdistynyt toisiinsa niin ne alkavat näyttää melkoisen epämääräiseltä rihmastolta.

K: Voiko sienen pakastaa?
V: Voi toki. Huomioi kuitenkin se, että pakastat pelkän sienen ja tiiviisti. Sieni säilyy pakastettuna useita kuukausia. Kun sitten sulatat sienen, niin tee kasvualusta normaalisti (voit varmuuden vuoksi tehdä normaalia vahvemman ja makeamman, jotta käyminen varmistuisi), lisää sinne aloitusnestettä normaalisti ja jäätynyt sieni. Anna sienen sulaa oman aikataulunsa mukaisesti käymisastiassa. Älä "varmuuden vuoksi" käytä kuumaa teetä, vaan ihan normaalisti huoneenlämpöistä tee-sokerisekoitusta. Juomaan ei välttämättä muodostu ensimmäisellä kerralla vauvasientä pinnalle, se saattaa myös tarvita pari lisäpäivää pakastamisen takia. Seuraa tilannetta.

K: Vauvasienen päällä on tummaa mattamaista sientä, mitä se on?
V: Se on hometta. Olen huomannut, että viis homeen väristä (olen nähnyt keltaista, punaista, vihreää, sinistä ja mustaa) se on aina mattapintaista ja jos oikein tarkkaa katsoo niin hieman "karvaista". Kaada juoma pois ja hävitä siinä olleet sienet. Pese astia huolellisesti ja ota uusi varasieni jääkaapistasi ja tee uusi satsi. Homeista juomaa ei ole suositeltavaa juoda, homeitiöitä on niin sienissä kuin juomassakin. Syytä satunnaiseen homehtumiseen ei yleensä kannata etsiä. Jos kuitenkin homehtumista alkaa esiintyä useammin, kannattaa tutkia missä meni vikaan. Syitähän voi olla monia. Jos et ehdoin tahdoin säilytä homeisia ruoka-aineita käymisastian lähellä, niin muita syitä voivat olla: asunnossa on homeitiöitä ilmassa jostain muusta syystä (seinissä, lattiassa, katossa tms), olihan tee-sokeriliuos huoneenlämpöistä eikä liian kuumaa?

K: Juoma on joskus sameaa ja joskus ihan kirkasta, mistä se johtuu?
V: Jokainen juomasatsi on aina yksilöllinen. Juoman kirkkauteen vaikuttaa monet asiat; sokerin ja teen määrä (tuskinpa niitä mittaat milligramman tarkkuudella), myös teen ja veden laaduissa on eroja, huoneenlämpötilan vaihdokset (vai onko astiasi valvotuissa laboratorio-olosuhteissa), vuodenaika (talvisin sienet ovat vähän "laiskempia" kuin kesällä), käymisaika ja kuka tietää vaikka sienellä olisi vaan ollut pari huonoa päivää... Jos juoma kuitenkin maistuu aivan tavalliselta, niin älä anna sameuden haitata. Juoma saattaa kirkastua kun se seisoo pullossa pari päivää.

Ei kommentteja: