10.7.2007

Volgansieniteeuutisia Beviltä

Bev laittoi taas pari linkkiä josta voi lukea lisää asiaa volgansieniteestä. Olen tähän suomentanut pätkiä toisesta artikkelista, kursivoidut tekstit ovat minun huomioita välissä.

Ancient Tea Blend Brews Up New Craze In Natural Food Aisle
By Andrea Damewood
The Register-Guard
Published: Monday, July 2, 2007


Volgansienitee on ikivanha terveyden tueksi juotava juoma. Juoman sisältämät hapot ja hyvää tekevät bakteerit parantavat ruuansulatusta, poistavat ylimääräistä nestettä elimistöstä, vähentävät ruokahalua, antavat lisäenergiaa ja parantavat ihoa. Vaikkei juomaa saakaan Suomessa kaupoista (Lidlin valikoimissa oli eräs, mutta se oli lähinnä marjamehua johon oli lisätty itse volgansientä, volgansieniteen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä) lukuisat yksityishenkilöt valmistavat juomaa kotonaan, ovat valmistaneet jopa kymmeniä vuosia. USA:ssa juomaa myyvät lukuisat yksityisyrittäjät. Eräskin kertoo myyvänsä 900 pullollista kuukaudessa – pullon kokoa ei tosin ole mainittu. Pullottaja mainitsee aloittavansa oman päivänsä parilla porkkanalla ja volgansieniteellä. “Juoma on enemmän energiaa antavampi ja ravitsevampi kuin kahvi ja se tuntuu hyvältä vatsassa,” kertoo Ron Leppert, juoman myyjä.

Kombucha Wonder Drink –nimisen yrityksen perustaja Steve Lee Portlandista kertoo pastöroivansa myymänsä volgansieniteen ennen pullotusta. Leen mielestä juoman hyvää tekevät bakteerit ja hapot säilyttävät ominaisuutensa kuumentamisesta huolimatta. Tarkempia myyntimääriä ja lukuja Lee kieltäytyi haastattelussa kertomasta, mutta yritys myy reilut miljoona pulloa Pohjois-Amerikassa vuosittain. Volgansieniteepohjaisia juomia yritys myi huhtikuun 2006 ja huhtikuun 2007 välisenä aikana yli 34 miljoonalla dollarilla, luvussa on kasvua edellisestä vuodesta yli 15 miljoonaa dollaria. ”Juoma on nopeimmin kasvava juoma luontaisruokateollisuudessa”, kertoo Lee.

Kun ajatellaan volgansieniteen lähes 2500-vuotista kirjoitettua historiaa (ensimmäiset merkinnät juomastahan löytyvät vuodelta 414 e.Kr, juoman historia on varmasti hyvin pitkällä ennen sitä), Leen oman sienen historia on pystytty jäljittämään Siperiaan vuoteen 1939.
Aika ajoin vuosien kuluessa kiertää huhuja kuinka volgansienitee on vaarallista ja on jopa aiheuttanut kuolemia. Nämä ovat vain – ihan oikeasti – huhuja, joita ei pidä uskoa, ne perustuvat fiktoihin ei faktoihin. (kuten kunnon huhut konsanaan, näissä tarinoissa mainittujen henkilöiden, sairastuneiden tai kuolleiden, muita elintapoja ei kerrota. Ei myöskään heidän nauttimiaan lääkkeitä tai sairauksia mainita. On vain niin helppoa syyttää volgansieniteetä, koska siitä ei löydy jonkun arvostetun tiedeyhteisön hyväksymisleimaa).
Onhan tunnustettu tosiasia, ettei kaikki sovi kaikille, me olemme kaikki yksilöitä, tämän skeptikot unohtavat helposti, vaatiessaan asioiden tieteellisiä todisteita. Volgansieniteen nauttiminenkin pitää aloittaa varovasti ja elimistöä kuunnellen. Tärkeää on myös juoda vettä. Nykyajan ihmisille on niin ominaista kiire; kaikki pitää tapahtua heti. Siksipä usein erilaiset vatsa- ja iho-oireet volgansieniteen yhteydessä tulkitaan hätiköidysti: “Eihän tämä auta! Päinvastoin, sehän on vaarallista!” Tässä kohtaa ihmisen pitäisi miettiä mitä tuli tehtyä. Tulikohan juotua juomaa heti suuria määriä? En koskaan neuvo ketään juomaan suuria määriä heti. Aina ohjeistan varovaiseen alkuun; puoli desilitraa aamulla ja vettä päälle. Kun kuona-aineet lähtevät liikkeelle, ne saattavat aiheuttaa finnejä tms iholle, koska ne eivät pääse poistumaan hien ja virtsan kautta riittävän nopeasti. Jos finnit vaivaavat, tulee vähentää volgansieniteen juomista viikoksi pariksi vähintään puoleen siitä määrästä mitä nautti. Annetaan elimistönkin päästä mukaan puhdistumiseen!
Beverlyn sivuilta voi lukea volgansieniteen käyttäjien kertomia etuja juomasta, lista on englanniksi, olen sen jossain tämän blogin kirjoituksessa laittanut suomeksi.


Kukaan volgansieniteen käyttäjä ei vastusta juoman tutkimista, mutta ei pidä pelotella ihmisiä ilman tarkempaa selvitystä kuten MayoClinic tekee. Hiukan rauhoittavaa hengitystä ja tutkitaan ennen kuin hutkitaan, eikö vaan :-))


What are the health benefits of Kombucha tea? How is it prepared?

Usimmassa Luontaisterveys-lehdessä on artikkeli volgansieniteestä, jos joku haluaa lukaista asiaa sieltä.

Aurinkoisia heinäkuun päiviä kaikille!


2 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Kiitos siulle uudesta sienibabysta!
On jo kasvamassa... =)

Nyt ymmärrän miksi niitä kaikkia babyja ei saa laittaa samaan purkkiin.

Anonyymi kirjoitti...

Yritin selata vanhoja postauksia, ja löysin tiedon alkoholipitoisuudesta, mutta vielä olisi yksi kysymys vailla vastausta:

Mikä on valmiin juoman sokeripitoisuus?

Riippuu tietenkin siitä minkä verran sokeria siihen laittaa, mutta jos jotain osviittaa sais.

- Kiitos!