12.12.2006

Kaunis sieni?


Saan aina aika ajoin postia jossa kysytään: "Miten saan samanlaisen kauniin sienen kuin sinä lähetit?"


Ihan ensin: se miltä sieni näyttää, ei ole minkäänlaista merkitystä. Sieni on katalysaattori, sivutuote; juoma on tärkeintä. Toki sienen tilaa tulee seurata vaikkapa homeen varalta.Tässä onkin kuvassa kolme yhtä vanhaa sientä. Kaikki ovat viikon käymisen tuloksia. Jotta sienet saavat jotain mittakaavaa, lautanen on 26 senttiä halkaisijaltaan. Kaksi astiaa oli lasipurkkeja (tummemmat sienet) ja yksi oli laakea muoviastia (vaalea sieni). Juoma lasipurkeissa oli saman makuista, makeaa, muoviastiassa (matala ja laakea) juomasta tuli hapanta. Kasvualusta oli kaikissa astioissa ihan samaa.

Ja ensi viikolla saattaa kaikissa kolmessa astiassa olla aivan samanlaiset sienet pinnalla, mitä hyvänsä ylläolevan kuvan vaihtoehdoista - ja niiden välimaastosta.

Tokihan se harmittaa, jos oletkin luvannut antaa kaverille vauvan ja tuloksena onkin tuollainen parin sentin halkaisijaltaan oleva pikku "retale". Jos kaveri ei vauvaa huoli, niin on vain toivottava parempaa tuuria viikon kuluttua. TAI varmimminhan tasaisen kauniin sienen saa kun laittaa valmista juomaa lasiin ja sen päälle kankaan tai talouspaperin ja jättää lasin viikoksi esimerkiksi kaappiin. Fiksu tietysti käyttää tässä sen verran isoa lasia, johon saa samalla kaverille aloitusnesteen.

Ei kommentteja: