2.12.2006

Masennusta ja mielen mataluutta ilmassa

Murheet ja vastoinkäymiset ovat osa elämäämme. Masentuneella ihmisellä on hallitseva jokapäiväinen ilmiö. Normaalisti ihmiset selviävät avioeroista, rakkaan menetyksestä, sairaudesta, työpaikan menetyksestä ym. Masentunut ihminen kärsii tästä olotilasta ilman syytä ja joskus hyvinkin pitkiä aikoja, eikä pysty löytämään 'valoa tunnelin päässä' ja jatkamaan normaalia elämää. Aivan pienet ja mitättömätkin asiat saattavat aiheuttaa ylitsepääsemättömiä oloja, masentunut erakoituu helposti - kun eihän hän ole hyvä, ei yhteiskuntakelpoinen, ei muodin mukaan pukeutunut jne. On aivan normaalia, että näitä tunnetiloja on meillä jokaisella joskus, masentunut kerää tunteita sisäänsä ja niistä muodostuu satunnaisten tunteiden sijasta Himalajan korkuisia vuoristoja joiden yli ei jaksa mennä.

Masennuksen yleisimmät oireet:
- jatkuva surullisuuden ja kurjuuden tunne
- yllättäen tulevia epätoivon tunteita
- itkukohtauksia
- ahdistuneisuus
- 'tyhjyyden' tunne
- itseluottamuksen katoaminen
- tarpeettomuuden tunne
- itsesyytökset, itsetuhoajatukset, itsemurhayritykset
- harrastukset ja seksi menettävät mielenkiintonsa
- vähentynyt ruokahalu ja laihtuminen tai - ylensyömistä ja lihominen
- unettomuus, jatkuva väsyminen, hitauden tunne, energian puute
- rauhattomuus, hermostumista pikkuasioissa, ärtyneisyyttä
- keskittymisvaikeuksia, muistihäiriöitä, päätösten teon vaikeutta
- fyysisiä oireita jotka eivät poistu lääkityksellä
- eristäytymistä ihmisistä ja päivittäisistä askareista
- mahdottomuus selvitä päivästä yleensäkin

Kaikilla meillä on jotain näistä aina välillä, mutta kun oireet jatkuvat pitkään ja ne kasaantuvat, on kyseessä krooninen masennus. Läheisillä on minun mielestäni velvollisuus puuttua kun joku ihminen alkaa selkeästi kärsiä edellä mainituista oireista. Itse olin siitä onnellisessa tilanteessa aikanaan, että ympärilläni oli ihmisiä jotka tukivat ja auttoivat. Turvauduin terapiaan ja lääkitykseen. Ne sekä volgansieniteen mukanaan tuoma uusi energia auttoivat pääsemään tuosta pohjattomalta näyttävästä kierteestä.

Kroonista masennusta ei pidä sotkea suomalaisilla melko yleiseen kaamosmasennukseen. Syksyllä, päivän lyhentyessä, sataa, on pimeää aamuin ja illoin. Kun viimein sataa lunta valaisemaan maisemaa, olo vähän kohenee, mutta vasta päivän selkeä pidentyminen kevättalvella tuo helpotuksen.

Lehdissä ja kirjoissa on paljon tutkimuksia siitä, että vihreä tee auttaa elimistöä polttamaan rasvaa. Koska volgansienitee valmistetaan teehen, on siis mahdollista, että nauttimamme tee tekee jotain vieläkin parempaa meille kun käytämme sitä volgansieniteen kasvualustana. Volgansieniteen sisältämät vitamiinit ja antama lisäenergia helpottaa kroonisesta masennuksesta kärsivää selviämään ja pärjäämään jopa ilman lääkkeitä.

Mäkikuismavalmisteet helpottavat masennuksen oireita ja poistavat niitä jopa kokonaan. Muita helpottavia yrttejä ovat lakritsijuuri ja Siperian ginseng. Sitruunan ja inkiväärin lisääminen kuuman teen joukkoon piristää ja antaa lisävoimia. Ripaus rosmariinia ruuassa antaa lisäenergiaa.

Mitään lääkärin määräämiä lääkkeitä ei kuitenkaan saa oma-aloitteisesti lopettaa, vaan aina on keskusteltava lääkärin kanssa ensin.

Ei kommentteja: