26.12.2006

Sokerikokeiluja

Saan aina välillä kyselyjä valkoisen sokerin vaihtamisesta. Itse kokeilin hiljattain hunajaa ja fariinisokeria, mutta ensin Kuusenkerkän ja Susannen kokeilut. Kiitos paljon heille, kaikkia en minäkään ehdi tai pääse kokeilemaan, joten heidän kokeensa oli arvokasta apua.

Kuusenkerkkä harrastaa keväisin koivunmahlan keräystä, joten minulle tulikin mieleeni ehdottaa mahlan käyttöä volgansieniteen valmistuksessa. Tässä suora lainaus hänen blogistaan mahlakokeilujen osalta:
Erä 1: tuoretta ja täysin käsittelemätöntä huoneenlämpöistä koivunmahlaa 1,3 litraa, 1 dl valkoista sokeria. Teen keitin vedestä ja 4 teelusikallisesta mustaa teetä. Purkkiin lisäsin vajaan desin sienen mukana tullutta nestettä. 7. päivänä oli pinnalla noin millin paksuinen vauva ja juoma oli erittäin sokerista, ikään kuin se olisi ollut vasta pari kolme päivää vanhaa. 14. päivänä vauva oli kasvanut 2-3 millin paksuiseksi mutta se oli hyvin repaleinen ja siinä oli irrallisia mustia läiskiä, jotka lähtivät pois huuhdeltaessa. Maku oli hyvin hapan, etikkainen ja vastenmielinen. Kaadoin sen pois. Ilmeisesti tuoreessa mahlassa olevat hiivat olivat estäneet sienen toimintaa. Erä 2: keitettyä koivunmahlaa 1 + 0,5 litraa teen valmistamiseen, 1 dl valkoista sokeria, 4 tl mustaa teetä. Purkkiin lisäsin vähäsen sienen mukana tullutta nestettä.7. päivänä oli pinnalla 2 mm:n paksuinen vauva ja juoma oli vielä hivenen liian sokerista eli keskeneräistä. 10. päivänä vauva oli kasvanut millin lisää ja juoma maistui hyvälle, ehkä hieman tavallista imelämmälle. Pullotin ja laitoin jääkaappiin.Erä 3: keitettyä koivunmahlaa 1 + 0,5 litraa teen valmistamiseen, 1 dl valkoista sokeria, 4 tl punaista rooibos-teetä joka on maustettu ruusun terälehdillä, appelsiinilla ja kanelilla.7. päivänä oli pinnalla 2 mm:n paksuinen vauva ja juoma maistui ihan vappusimalta.10. päivänä vauva oli n. 3 mm paksu ja vappusimaan oli tullut hunajainen lisävivahde. Purkin pohjalla oli noin millin kerros mustaa mössöä. Tätä olisi voinut vetää vaikka koko purkillisen kerrallaan, niin hyvää se oli! Ehdottomasti paras näistä kokeiluista.Erä 4: keitettyä koivunmahlaa 1 + 0,5 litraa teen valmistamiseen, 1 dl valkoista sokeria, 4 tl vihreää jasmiiniteetä. Purkkiin lisäsin vähäsen sienen mukana tullutta nestettä.Sama kuin edellinen mutta maku oli aika vaisu, olisiko sitten vihreä tee mennyt vanhaksi. Väri oli kullankeltainen ja tuoksu houkutteleva. Tuplamäärä teetä olisi antanut paremman aromin mutta muuten ihan ok. Tämänkin purkin pohjalla oli noin millin kerros tummaa mössöä.
Yhteenvetona voisin sanoa, että käytin hivenen tavallista vähemmän sokeria, koska mahlassa on itsessään sokeria. Mahla kannattaa keittää, jotta siinä olevat hiivat kuolevat. Keitetystä mahlasta tulee lähes samanlaista juomaa kuin vedestä, ainoastaan rooibos-tee sai hunajaista lisämakua sen ansiosta. Mielestäni ei kannata tuhlata mahlaa tähän tarkoitukseen muuta kuin kokeilumielessä.

Susanne kokeili panimosokeria. Hänen kommenttinsa kokeilusta oli lyhyt ja ytimekäs: ” Eipä ollut kehuttavaa. Jostain syystä oli sivumakua ja erikoista happamuutta. En suosittele.”
EDIT 27.12.06: Sain Susannelta postia ja hän kertoi panimosokerin aikaansaavan vauvasienissä hurjaa kasvua, vauvoista tuli ennätysajassa paksuja. On kuitenkin muistettava, että sienet eivät ole juoman valmistuksessa kaikkien olennaisin asia. Mutta makuja on monia, jos joku pitää juoman mausta, niin siinä sivutuotteena saa komeita vauvojakin. Ja näin talvella kun sienien kasvaminen on hitaampaa, panimosokeri saattaa olla varteenotettava vaihtoehto saada uusia sieniä.

Itse testasin hunajaa ja fariinisokeria. Hunajasta tuli myös ylimääräistä happamuutta juomaan. Käymisastian pohjalle kerääntyi paksu kerros sakkaa. Vaikka kuinka varovasti pullotin juoman, sakkaa siirtyi myös pullojen pohjalle. Fariinisokeri aikaansai sakkakerroksen lisäksi oudon ei-mukavan sivumaun juomaan.

Mielelläni kuulisin myös muista kokeiluista, jos vaan joku on kokeillut. Oma henkilökohtainen kantani on, että valkoinen sokeri jättää parhaan maun sekä vähiten sakkaa käymisastiaan (ja sitä myöden pulloon). Keinotekoisia makeutusaineita tulee kuitenkin välttää. Ne tappavat sienen (sama vaara on olemassa myös hunajan kanssa, sen desinfioivat ominaisuudet heikentävät sienen kuntoa) ja käymisastiassa ei ala tapahtua muuta kuin homeenkasvua.

1 kommentti:

Hallatar kirjoitti...

Voi, minkä työn oletkaan tehnyt joululahjojen kanssa!

Ihovoide ja kasvovesi, joissa on mukana volgansieniteetä, oli oivallinen lahja!

Kiitos hirmusti!