9.3.2006

Hedelmäkärpäsiä kotona?

Näin kun kevätaurinko lämmittää ja sulattaa lunta pois, se myös herättää huonekasvimme henkiin. Alamme vaihtaa multaa ja hoitaa talven jäljiltä ehkä huonossakin kunnossa olevia kasvejamme. Siinä ohessa myös mullassa elävät pienet kärpäset heräävät talviunestaan ja alkavat pörrätä huoneistossamme iloisina.

Jokainen volgansieniteen käyttäjä tutustuu pieniin ruskeisiin hedelmäkärpäsiin jossain vaiheessa. Viimeistään siinä vaiheessa kun yksi pieni kärpänen on päässyt viikko sitten käymisastiaan ja kun astian päällä olevan kankaan ottaa pois niin astiasta pöllähtää kärpäsparvi vastaan. Tai ehkei vielä ihan kärpäsiä, mutta astian pinnalla kasvava vauvasieni näyttää elävän kun sen sisällä kasvaa pieniä kärpäsentoukkia. Mitäs siinä enää mahtaa? Eipä juuri mitään, kaada vain koko astian sisältö pois. Kaiva kärpäsmyrkkypurkki kaapista ja myrkytä lentävät kärpäset.

Miten näitä kaikkia pörrääviä ötököitä vastaan voisi suojautua? Ainoastaan olemalla tarkka ja huolellinen. Kun käsittelet juomaa tai sieniä, aina peitä huolellisesti astiat. Kärpäset ovat pieniä ja mahtuvat vielä pienemmistä raoista. Yksi kärpäsnaaras saattaa munia kerralla jopa 500 munaa! Ja se käy äkkiä. Siispä lautasella oleva sieni joka odottaa pääsyään käymisastiaan on aivan herkkupaikka kärpäsille. Peitä lautanen muovikelmulla, kankaalla, toisella lautasella ja ennen astiaan laittoa huuhdo vielä varmuuden vuoksi haalealla juoksevalla vedellä.

Kärpäset eivät voi vastustaa makeaa teetä, valmista volgansieniteetä ja sieniä. Jos keittiössäsi pörrää kovasti paljon kärpäsiä, voit aivan hyvin myrkyttää ne vaikka käymisastiasi olisi keittiössä. Laita se sumutuksen ajaksi kaappiin tai suojaa se esimerkiksi sanomalehdillä sekä vältä suoraan purkkiin päin sumuttamista. Luonnonmukaisen kärpäsloukun saat kun laitat vähän valmista juomaa esimerkiksi vanhaan lasipurkkiin ja suulle teet paperisen suppilon jota myöden kärpäset putoavat juomaan eivätkä pääse pois. Muista vaihtaa astian juoma päivittäin.

Ei kommentteja: