20.3.2006

Volgansienen ytimessä - tavallaan

Sieni on hyvin hapokas ja sisältää useita muita tärkeitä tekijöitä. Kuten missä tahansa kotikeittiön ruuanlaitossa, purkituksessa, kuivatuksessa, pakastuksessa: on käytettävä tervettä järkeä ja heitettävä pois epäilyttävän hajuiset tai homehtuneet elintarvikkeet, myös samaa tervettä järkeä on käytettävä volgansienen ja juoman suhteen.

Käymisastiassa hiilihapon tuottamat kuplat voivat aiheuttaa juoman pintaan vaahtoa, mutta se ei ole hometta tms. Ruskeat nauhamaiset kasvustot ovat sienen osia ja ne voidaan siivilöidä tai huuhtoa pois sienen pinnalta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Joskus ilmakuplat saattavat tehdä reikiä sieneen, myös sienen reunat voivat olla ruskeat. Sienen väri voi vaihdella valkoisesta harmaaseen, vaalean ruskeasta tumman ruskeaan. Vadelma- ja karhunvatukkateet värjäävät sienen vaaleanpunaiseksi, kuten myös juoman.

Terve sieni tuntuu kumimaiselta ja kiinteältä. Heitä pois helposti hajoava sieni. Käynyt juoma tuoksuu selkeästi erilaiselta kuin aloitettaessa; etikkaiselta. Jos juoma viikon astiassa oltuaan edelleen tuoksuu selkeästi sokeriselta ja pinnalle ei ole kasvanut uutta sientä – heitä juoma pois, se on pilaantunut.

Ei kommentteja: