16.3.2006

Lisäenergiaa ja karisseita kiloja

Pitimäni kertoa volgansieniteen sisältämien vesiliukoisten happojen hyvistä ominaisuuksista, mutta Voikukka muistutti kommentissaan juoman kuntoa kohottavasta ominaisuudesta. Ja näin kevään kynnyksellä, aihe on enemmän kuin sopiva.

Kun itse aloitin volgansieniteen käytön, taustalla oli masennusta ja miesystävä joka ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt että jos en halua santsikierrosta kermaperunoita ja pihviä niin tuputtaminen ei ole kovinkaan fiksua masennuksesta kärsivälle. Lihoin parissa vuodessa yli 20 kiloa!

Selvitystyö volgansieniteen suhteen ja juoman käytön aloittaminen toivat elämääni uutta valoa – ja toivoa. Toki elättelin hurjia toiveita ja näin unia kuinka tuo 20 kiloa vain karisee kadulle kävellessäni.

Joku juoman käyttäjä oli saanut kilojaan karisemaan pelkällä juoman nauttimisella. Ja lihavana läskinä tartuin tähänkin oljenkorteen. Voi kuinka toivonkaan, että voisin tässä nyt kehua kuinka 2 dl päivässä juomaa saa läskiä katoamaan kilon kaksi viikossa. Valitettavasti sellaista ihmeainetta ei ole keksittykään, ja se on tosiasia.

Jotain kuitenkin tapahtui kun join juomaa. Sain lisäenergiaa. Tuolla pienellä lasillisella aamutuimaan oli se pieni potku jolla tämä masentunut läski sai itsensä aamuisin ylös ja ensi alkuun jaksoin hoitaa kotiani. Pikkuhiljaa aloin jaksaa lenkkeillä koirani kanssa vähän pidempiä lenkkejä, ihan vain kävellen. Seuraava vaihe oli itsetuntoni koheneminen ja kykenin vastustamaan miesystävääni, vähät välitin hänen loukkaantuneesta ilmeestään kun kieltäydyin täyteen ahdetusta lautasesta ja santsikierroksesta – kyse oli minun terveydestäni ja jos hän ei sitä ymmärrä tai hyväksy, saa vaikka häipyä, oli mottoni lopulta.

Laihduinko? No enpä tietenkään heti aluksi. Ensin tuli tosiaan tuo että jaksoin enemmän, sain itsetuntoni takaisin, psori päänahassani lakkasi vaivaamasta. Sitten pikkuhiljaa alkoivat vaa’an lukemat myös pienentyä ihan ilman että tein muuta kuin join volgansieniteetä. Eihän pudotus vuodessa ollut kuin 5-6 kiloa ensimmäisten vuosien aikana, joku fiksu voi sanoa että kuuluu normaaliin painonvaihteluun naisilla, mutta ne kilot pysyivät poissa! Sain myös havaita Voikukan tekemän havainnon: kuvittelin että mitä enemmän juon, sitä nopeammin kilot lähtee. Ja kun vielä jokaisen volgansieniteelasillisen jälkeen juon saman verran vettä…. Onneksi olin työttömänä; päivät kuluivat joskus kovinkin yksipuolisessa liikunnassa: volgansieniteetä, vettä, vessaan, volgansieniteetä, vettä, vessaan… Kunto-ohjelma: laihdu volgansieniteen avulla. Mutta eihän tuolla dieetillä kauaa kannata olla, sanoo järkikin.

Kokeilun opetus oli selkeä: juoman päivittäisellä määrällä ei ole merkitystä, 2-3 desilitraa korkeintaan kolme kertaa päivässä riittää. Itse juon tätä nykyä aamuisin tuon 3 dl ja harvoin, koska en juo kahvia, jos edessä on pitkä työpäivä, juon iltapäivällä toisen 3 dl ja saan voimia jatkaa jopa 16 tunnin työpäiviä.

Ja mitä tulee omaan laihtumiseeni. Laihduin viime syksynä 12 kiloa neljässä kuukaudessa. Salaisuus? Sain potkut hyvin stressaavasta työstä joka aiheutti minulle stressi- ja lohtusyömistä. Palasin freelance-pohjalta tarjoilijaksi ja järjestyksenvalvojaksi ja ihan työpaikkaliikuntana työvuorossa tulee otettua jopa 20.000 askelta, hyvät yöunet ilman stressiä on saanut ruokavalioni kuriin. Joskus alkuaikoina makean himon yllättäessä jätin volgansieniteen vähän makeammaksi tai laimensin etikkaisen juoman omenamehulla (tulos on yllättävän makea) ja huomasin ettei makea enää maistunutkaan. Pidän myös kaapissani hedelmäpiltti-purkkeja. Aivan hirvittävään makean himoon mango- tai aprikoosisose marie- tai voileipäkeksin pinnalla on tosi loistava.

Ei kommentteja: