7.3.2006

Psoriasis sekä muut ihovaivat

Minulla on ollut psoriasis jo ainakin 30 vuotta. Muistan kuinka se ensimmäisen kerran ilmaantui otsalleni joskus murrosiässä. Siihen asti se oli ollut päänahassa pitkien hiusten alla, piilossa ihmisten katseilta. Mutta otsalla punaista läiskää joka levisi talven pimetessä ei enää voinut peittää. Pitkää siinä pystyin kylläkin kun yllättäen aloin pitää otsatukkaa. Äitini osti kortisonivoidetta ja sillä sitä pidettiin jotenkin aisoissa kevätauringon hoitaviin säteisiin asti.

Aikuisiällä läiskän peittelystä tuli taidetta: kului paljon meikkivoidetta, puuteria ja peitepuikkoa. Ja kaiken alle toki paksu kerros kortisonivoidetta. Jossain vaiheessa sitten annoin jo periksi, olkoon ja antaa ihmisten tuijottaa.

Kun sitten tutustuin volgansieniteehen ja löysin tietoa, käyttäjien kertomuksia siitä kuinka se on tuonut helpotusta psoriaatikoille. Siispä kokeilemaan. Kun sain itse huomata juoman vaikutukset, vakuutuin itsekin sen tehosta. Ja nyt olen jo yli kuusi vuotta lisännyt volgansieniteetä shampooni joukkoon ja aika ajoin käytän juomaa kasvovetenäkin.

Kerran eräällä kurssilla kiinnitin huomiota opettajani käsissä olevaan ihottumaan. Aikani ujostellen, rohkaistuin kysymään asiasta opettajalta. Hän kertoi kärsineensä jo pitkään atooppisesta ihottumasta eikä siihen ole mikään auttanut. Seuraavalle tunnille otin mukaani pienen purkin käsivoidetta jonka joukkoon olin sekoittanut volgansieniteetä. Pyysin opettajaani rasvaamaan käsiään pari kertaa päivässä voiteellani. Viikon kuluttua opettajani pyysi itselleen sienen ja ohjeen ja kun katsoin hänen käsiään, olivat ne parantuneet täysin.

Iäkäs entinen työkaverini kärsi maksaläiskistä käsissään, hän kertoi tuntevansa itsensä ainakin 100-vuotiaaksi läiskien takia ja olevansa perin masentunut. Tarjosin taas volgansieniteellä höystettyä käsirasvaa ensiavuksi. Tavattuani hänet muutaman viikon kuluttua, hän oli ihan hädissään: mistä sitä rasvaa saa lisää! Maksaläiskät olivat alkaneet vaaleta ja hävisivät lopulta kokonaan. Annoin hänelle sienen ja ohjeen. Sittemmin olen kuullut hänen tekevän kerran viikossa itselleen käsihoidon: poistettuaan vanhat kynsilakat, hän liottaa käsiään 5 minuuttia volgansieniteessä. Sen jälkeen hän pyyhkii kynnet veteen kostutetulla vanulapulla ennen uudelleen lakkaamista. Hän kertoi paitsi käsien ihon värin palautuneen normaaliksi, myös kynsien vahvistuneen ja kasvavan nopeasti.

Ei kommentteja: