3.3.2006

Volgansieniteen alkuperästä...

Usein kuulen kysymykset: missä niitä volgansieniä kasvaa? Mistä se on alkujaan?

Todellakin toivoisin, että voisin antaa tarkan ja fiksun vastauksen, suurinpiirtein tyyliin: kasvaa luonnossa paikassa X. Mutta ensinnäkin volgansientä ei löydy luonnosta yhtään mistään. Eikä se ole oikeasti edes sieni - siis sillä tavoin kuin me ymmärrämme: jalka ja hattu. Sen suomenkielinen nimi johtaa helposti harhaan, sillä ei ole mitään tekemistä Volga-joen (tai auton) kanssa. Mistään en ole löytänyt tietoa miksi sitä suomeksi kutsutaan volgansieneksi.

Englanniksi nimi on kombucha ja se tulee (historiatietojen mukaan) Japanista 414 e.Kr. juomaa nimitettiin Kombu Cha. "Kombu"-sana tulee lääkärin nimestä ja "Cha" tarkoittaa teetä. Kombu-niminen lääkäri oli suositellut juomaa Japanin keisari Inkyolle. Sanayhdistelmä Kombu Cha tarkoittaa jumalaista teetä.

Seuraava historiamerkintä juomasta löytyy Kiinasta 221 e.Kr josta juoma tiettävästi aloitti suuremman maailman valloituksensa silloisessa tunnetussa maailmassa.

Juoma on siis tunnettu jo 2500 vuotta. Mutta kuka sen keksi ja mistä, siitä ei tosiaankaan löydy mitään tarkkaa tietoa, mutta aivan ymmärrettävää: kuka tuohon aikaan muutenkaan ihan kaikkia asioita kirjasi ylös, vain johtajien ja kuninkaallisten elämää kirjattiin huolellisesti sotahistorian ohessa ylös.

Joku on joskus esittänyt että itse sienen aineksien perusteella voisi kuvitella luonnonmukaisen sienen kasvavan ihan vapaasti luonnossa etikkatehtaalta lähtevän puron varressa, siellä missä koivun mahlaa valuu veteen. Juupa juu, sanon minä. TEORIASSAHAN kaikki on mahdollista, mutta hei, montakohan etikkatehdasta oli 2500 vuotta sitten Aasiassa? Meidän on vaan hyväksyttävä se, että todennäköisesti kävi seuraavasti (mikä hyvänsä teoria on ihan yhtä hyvä): joku talonpojan vaimo keksi juoman vaikutukset kun ulkona seisoneen makeutetun teen pinnalle oli kasvanut jostain kumman syystä omituinen matto. Vaimo oli heittämässä jo sisältöä kompostiin, kun tuli maistaneeksi juomaa, oliko tee pilaantunut (tarkka monilapsisen perheen äiti, jolla ei ollut varaa heittää hukkaan mitään). Havaittuaan juoman hyvän makuiseksi, tulikin toisiin aatoksiin ja säästi tuon kummallisen maton ja heitti sen uuden makean teen päälle suojaksi. Juotuaan tuon juoman vaimo havaitsi jaksavansa paremmin ja parantuipa siinä sivussa vaikkapa migreeni, joten hän alkoi sitten pihan hiekkalaatikolla kertoa muillekin perheenäideille asiasta ja niin oli syntynyt maailman ensimmäinen verkostomarkkinointiketju, joka päätyi lopulta keisarin lääkärin vaimolle. Ai ettei Aasiassa 2500 vuotta sitten ollut hiekkalaatikoita! Ja mistäs me se tiedetään? :-)

Juomasta on vuosituhansien ajalta eri puolilta maailmaa merkintöjä. 1900-luvun alussa Venäjän Siperiassa kerrotaan eläneet hyvinkin pitkäikäisiä ihmisiä, kerrotaan tarinaa yli 80-vuotiaasta naisesta jolla ei ollut yhtään ryppyjä, hän kertoi juovansa 3 desiä volgansieniteetä päivittäin.

Juomaa on kirjattu käytetyn: kihdin, reumatismin, nivelsärkyjen, munuaiskivien, ummetuksen, kolesterolin, korkean verenpaineen, närästyksen, masennuksen, väsymyksen, ylipainon, psoriaasiksen, migreenin ja jopa syövän hoidossa. Jollakulla on nimenomaan tietty vaiva parantunut joko kokonaan tai oireet ovat vähentyneet, toisella haaveet tietystä vaivasta parantumisesta ovat kariutuneet, mutta hän on havainnut että joku toinen, mielestään mitätön vaiva on poistunut kokonaan ja sen myötä ensimmäinen vaiva ei niin paljoa haittaakaan. Kolmas henkilö juo juomaa vain siksi että saa lisäenergiaa, yleiskunto pysyy hyvänä. Neljäs vaan pitää juoman mausta ja sekoitettuna aamuisin vaikkapa tuoremehuun on hänestä mukava tapa.

Kun ajatellaan volgansieniteen valmistuksen kustannuksia (ollaan nyt edes muodon vuoksi kustannustehokkaita!): vettä tulee hanasta, teetä ja sokeria löytyy jokaisen kaapista (eikä hinta ole kummallakaan taivaita hipova). Kattila teen keittoa varten löytyy jokaiselta, tai ainakin vedenkeitin! Lasiastian käymistä varten löytyy kirpparilta muutamalla eurolla, jollei ole mummoa jonka kellarista voisi tehdä löydön. Muutama tyhjä viinapullo tai lasinen mehupullo (ne tyhjät muoviset mehu-, olut- tai siideripullot eivät käy) juoman säilytystä varten. Vähän vaivaa kerran viikossa uuden satsin tekoon. Eipä maksa paljoa.

Ja kun vauvasieniä alkaa olla jääkaapissa varastossa, niille uusien kotien etsiminen on hauskaa. Ensin käytät juomaa pahemmin kertomatta kavereillesi, kun eihän siitä tiedä mitä kaveritkin sanoo kun haksahdin tähän "hömppään". Kun viikot kuluvat ja kaverisi huomaavat että olet energisempi, tai pahimpaan flunssa-aikaan muut kaatuvat petiin ja sinä vaan porskutat, aika on kypsä kertoa juomasta kavereille. Ja sienivauvasi siirtyvät eteenpäin, älä unohda ohjetta! Ja saatte loistavan aiheen jutella jatkossa ja vaihtaa kokemuksia. Sekä voittehan toki kehitellä teoriaa sienen alkuperälle.

1 kommentti:

voikukka kirjoitti...

Paljonko sokeria on jäljellä valmiissa juomassa? Kaikki sokeri ei varmaankaan häviä prosessin aikana?
Oletko kokeillut muuta kuin valkoista sokeria? Esim. intiaanisokeria tai tummaa ruokosokeria, hunajaa?